Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSMIŠLJEN MODEL

Pogrbljena leđa, 'ruke kandže' i dupli kapci: Objavljeno kako bi moglo izgledati tijelo budućnosti

Foto: Toll Free Forwarding
1/4
03.11.2022.
u 21:34

Na pogrbljeno držanje upravo bi moglo utjecati gledanje u mobitele ili zaslone računala, dok bi naše ruke mogle izgledati kao kandže upravo zbog držanja u rukama istih

Iako je život bez mobitela i laptopa u današnje vrijeme gotovo nezamisliv, model koji pokazuje kako bi ljudsko tijelo moglo izgledati kroz 800 godina mogao bi brojne potaknuti na razmišljanje.

Pogrbljena leđa, širok vrat, zgrčeni prsti te još jedan set kapaka - tako su istraživači Toll Free Forwardinga osmislili model Mindy, ljudsko tijelo kakvo bi moglo izgledati oko 3000. godine pa nadalje.

- Pribavili smo znanstvena istraživanja i stručno mišljenje o toj temi, prije nego što smo radili s 3D dizajnerom na stvaranju budućeg čovjeka čije se tijelo fizički promijenilo zbog dosljedne upotrebe pametnih telefona, prijenosnih računala i druge tehnologije - objasnili su, prenosi Daily Mail.

Na pogrbljeno držanje upravo bi moglo utjecati gledanje u mobitele ili zaslone računala, dok bi naše ruke mogle izgledati kao kandže upravo zbog držanja u rukama istih.

Foto: Toll Free Forwarding

Način na koji držimo svoje telefone može uzrokovati napetost u određenim kontaktnim točkama – uzrokujući "kandžu teksta", što je poznato kao sindrom kubitalnog tunela - objasnio je Nikola Đorđević iz Med Alert Helpa.

Osim ''kandži'', naše ruke bi iz istog razloga mogle imati ''lakat pametnog telefona'' - stalni kut od 90 stupnjeva zbog tipičnog načina držanja mobitela.

Nije to sve - stalno gledanje u mobitele mogao bi uzrokovati i zadebljane vratove.

- Kada radite na računalu ili gledate u svoj telefon, mišići na stražnjoj strani vrata moraju se kontrahirati kako bi vam držali glavu gore. Što više gledate prema dolje, mišići moraju jače raditi kako bi vam glava bila podignuta - objasnio je Daniel Riew iz bolnice New York-Presbyterian Orch Spine.

Foto: Toll Free Forwarding

Znanstvenici su u model Mindy ''uvrstili'' i deblju lubanju i manji mozak, kao i drugi kapak.

- Ljudi mogu razviti veći unutarnji kapak kako bi spriječili izlaganje prekomjernoj svjetlosti ili je očna leća možda evolucijski razvijena tako da blokira dolazno plavo svjetlo, ali ne i druga svjetla visoke valne duljine poput zelene, žute ili crvene - zaključio je Kasun Ratnayake sa Sveučilišta u Toledu.

>> VIDEO Ekskluzivno iz sjedišta Uefe: Dogovor je pao, rušit će se Maksimir i graditi novi stadion s 32.000 mjesta!

Komentara 10

SE
stjepan-eu
01:39 04.11.2022.

Od kad vladaju ` pametni telefoni` i društvene mreže, sve ide nizbrdo.

Avatar Bedrich Smetana
Bedrich Smetana
05:33 04.11.2022.

E ovako ce izgledati oni sto su primili 3 bocke ..

Avatar alien79
alien79
06:30 04.11.2022.

Koji debili.... Pa smartfoni će biti stvar prošlosti za 10 do 20 godina, a kamoli za 800

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije