Naslovnica Sport Strani nogomet

Socijalistički kolos u Plzenu pretvoren u ljepoticu kakvu Zagreb može samo sanjati

Današnje potpuno natkriveno zdanje nema baš velik kapacitet (11.700 mjesta), ali se zato prosjek gledatelja na stadiončiću nalik nekim engleskim gotovo ne spušta ispod deset tisuća i Viktoria je trenutačno najgledaniji češki klub
11. veljače 2019. u 07:15 3 komentara 1346 prikaza
Viktoria Plzen
Foto: Pixsell/Reuters
Pogledajte galeriju 1/3

Viktorijin stadion u Plzeňu na kojem će Dinamo u četvrtak odigrati prvu europsku proljetnu utakmicu nakon gotovo punih pola stoljeća nekad je bio ružni socijalistički kolos gotovo potpuno nenatkriven i građen za takozvane Spartakijade, nekad “popularne” sportske i tjelovježbene manifestacije u zemljama istočnog bloka pod sovjetskom kapom.

Dinamo - Istra REAKCIJE NA UTAKMICU Nezadovoljni zbog penala za Dinamo: 'To je vidio samo pomoćni sudac'

U doba kad je građen po nacrtima projektanata, stanovitih Kavana i Brabeca, sredinom prošlog stoljeća (1955.), zvao se Stadion ve Štruncových sadech, odnosno Stadion u Štruncovu parku koji nije nosio ime po lokalnom nogometašu Stanislavu, već po vođi sokolskog pokreta u toj regiji Češke.

Svaki put novi iskorak

Stadion je vrlo rijetko bio pun, jer Viktoria godinama nije bila ni član prve lige bivše države Čehoslovačke, a dugo se čak ni u češkoj nije uspijevala održati u najvišem rangu. No, s renoviranjem stadiona počeli su se mijenjati i rezultati, a zanimljivo je da je svaka sljedeća renovacija poticala i klub na sve veći iskorak na domaćoj, a ubrzo i europskoj sceni. Prvo 2003., a onda i 2011. nakon što je Stadion města Plzňe prodan južnokorejskom koncernu Doosan po kojem je onda i ponio ime, i danas nepromijenjeno.

Ademi SVAKA ČAST Kapetan Dinama urlao od bolova, a onda se dogodila nevjerojatna stvar...

A na prvu rekonstrukciju lokalne vlasti potaknula je velika poplava 2002. u kojoj je stadion ozbiljno oštećen budući da su u blizini dvije rijeke. Dio stajaćih tribina nakon toga je zatvoren, kapacitet je drastično smanjen, na 7500 mjesta, a na glavnoj su tribini postavljene plastične sjedalice. Krov je bio samo na glavnoj tribini.

S korejskim vlasnicima krenula je ozbiljna modernizacija stadiona, a od starog izdanja preživjela je samo glavna tribina, a uz nju su tri nove podignute. Dok je to trajalo, Viktoria je umjesto u Plzeňu igrala u Pragu, na Synot Tip Areni. Prvu utakmicu na potpuno obnovljenom stadionu u svom gradu plzeňski je klub igrao 16. veljače 2012., i to baš u ovoj fazi natjecanja u kojem će se sada sučeliti s našim prvakom Dinamom. U šesnaestini finala Europske lige na Doosan areni gostovao je isti klub s kojim je Dinamo davne 1970. odigrao posljednju proljetnu europsku utakmicu u Maksimiru. Schalke je izvukao 1:1, a u uzvratu je u produžetku odnio pobjedu zahvaljujući Huntelaarovim pogocima (3:1).

>> Pogledajte kako navijači čekaju u redu za kupnju ulaznica za povijesnu utakmicu s Viktorijom

Povijesni dvoboj za Viktoriju

Plodove ulaganja u stadion Viktoria je vrlo brzo počela ubirati, a slika koja danas stiže iz Plzeňa kudikamo je ljepša od one s početkom devedesetih kad bi na stadion veličine Maksimira u prosjeku dolazilo oko tri-četiri tisuće gledatelja. Današnje potpuno natkriveno zdanje nema baš velik kapacitet (11.700 mjesta), ali se zato prosjek gledatelja na stadiončiću nalik nekim engleskim gotovo ne spušta ispod deset tisuća i Viktoria je trenutačno najgledaniji češki klub. Ukupan iznos investicija u razdoblju između 2011. i 2016. iznosio je sasvim prihvatljivih 19,8 milijuna eura, a investiciju su podijelili grad i vlada.

Dvoboj Viktorije Plzeň i Dinama daleko je više povijesni za naš klub nego za češki, koji je i lani u ovo doba godine igrao u istoj fazi natjecanja i prošao dalje izbacivši Partizan. Suparnik plavih ima puno manji, ali impresivniji stadion o kakvom Zagreb, četiri puta veći od Plzena, može samo sanjati. I nema naznaka da će se po tom pitanju išta uskoro promijeniti.

>> Pogledajte kako navijači čekaju u redu za kupnju ulaznica za povijesnu utakmicu s Viktorijom

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Avatar Mladen_Podnar
    Mladen_Podnar:

    Grad i Vlada su izgradili stadion u Plzenu. Kod nas neće biti to moguće nikada. Kod nas će zauvijek biti velikih podjela i nikad nećemo biti uređena građanska zemlja kao češka. Nakon SP-a se obečavao nacionalni stadion i od njega ... prikaži još! nikada ništa. Pogledajte ove cirkusante u saboru. To bi bila vječna tema. Dok ima onih koji kopaju po kantama nema ništa. Kao da takvih nema u češkoj, Mađarskoj ali oni to ne spominju jer se tada nebi više nikada ništa izgradilo. Budimpešta je puna beskućnika koji spavaju u podzemnoj i ispred nje. Dinamo može samo po onoj, a to je i najbolje: :u se i u svoje kljuse! Tako i ostali. Budući imamo takav narod nacionalni stadion niti ne zaslužujemo!

  • freeshooter:

    Pa za novi stadion 35.000 ljudi treba 70mil Eura, za grad i državu je to sića, iznos jedne provizija na nekoj većoj investiciji, iznos vantroškovničkih radova kada grade kumovi na nekoj većoj investiciji, razlika cijene kada farbaju kumovi, iznos koji ... prikaži još!i država mora platiti radi državnih jamstva za neku malu barku, itd...To zaista nije iznos koji ova država nemože isfinancirati, pa ne radimo 10 novih stadiona da bi bili domaćin svjetskog prvenstva! Neka još i dodamo cijeli kamp, infrastrukturu, nemože nikako biti više od 100 mil, pa zagreb ima proračun 1,5biliona, a još ćemo podići građevinu kroz to, samo domaće, projekt i izvođači, dosta je više rasprodaje.