Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australian Open

Čilić će biti treći na ATP listi: Ovakvom igrom mogu parirati i Federeru

Marin Čilić - Rafael Nadal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
26.01.2018.
u 07:51

Ulaskom u finale Australian Opena Međugorac je napravio krucijalni skok na ATP listi. Uoči Melbournea bio je šesti, a sad je osigurao treće mjesto

Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon (2011.), Iva Majoli Roland Garros (1997.), a Marin Čilić US Open (2014.). A sad se Marinu pruža prilika da za sebe i hrvatski tenis osvoji i kariku koja nedostaje – Australian Open.

A vrlo je blizu: još jednom sjajnom igrom nadjačao je u polufinalu 23-godišnjeg Britanca Kylea Edmunda sa 6:2, 7:6 (4), 6:2 i ušao u svoj treći Grand Slam finale.

Marin Čilić - Rafael Nadal
1/17

Kao što se zna, US Open osvojio je 2014. godine, a lani je u finalu Wimbledona poražen od Rogera Federera u dvoboju u kojem zbog problema sa žuljevima nije mogao pružiti svoju najbolju igru.

Polako stiže Ivaniševića

Ovaj put, za razliku od Wimbledona, Marin nema problema ni sa žuljevima ni s bilo čime drugim što bi ga smetalo.

– Osjećam se dobro, danas je bio malo drugačiji intenzitet igre nego protiv Rafe Nadala. Hvala mojim trenerima što su me sjajno pripremili i što su me natjerali da radim naporno. Imam sad dva dana odmora da se pripremim za finale – kazao je Čilić koji je i u polufinalu imao suparnika koji je imao problema s ozljedom. No Edmund nije poput Nadala predao meč prije kraja, iako je koncem prvog seta zatražio liječničku pomoć.

– Zamijetio sam da nije potrčao na neke lopte u drugom setu, propustio je nekoliko poena. Vidio sam da ga nešto muči, da se teško kreće pa sam ga pokušao što više šetati po terenu. Igrao je odličan tenis na turniru, napreduje i u budućnosti će svima raditi probleme. Mislim da ćemo ga često viđati u ovakvim mečevima. Sve bolji je i pred njime je lijepa budućnost – pohvalio je Marin mladog Britanca.

Ulaskom u finale Australian Opena Međugorac je napravio krucijalni skok na ATP listi. Uoči Melbournea bio je šesti, a sad je osigurao treće mjesto, što mu je i najbolji plasman karijere. Izjednačio je tako najbolji renking Ivana Ljubičića, a bolji od Čilića u toj kategoriji, od svih hrvatskih tenisača, sada je samo Goran Ivanišević koji je bio drugi.

Goran je još ispred Marina po broju Grand Slam finala (četiri u Wimbledonu) i po broju osvojenih turnira (22-17), ali zato Čilić ima finala na tri različita Grand Slam turnira, što nema ni Goran ni bilo tko drugi od hrvatskih tenisača ili tenisačica. No ne prejudiciramo s odgovorom tko je bolji, to je još otvoreno pitanje. Na stranu Goranova karizma, ali on ima i dvije olimpijske medalje (bronce iz Barcelone, pojedinačno i u paru s Goranom Prpićem), što Marin nema.

No Međugorac je zato najviše zaradio u karijeri, barem od turnirskih nastupa. Prije Australian Opena njegova zarada iznosila je 20,944.791 američki dolar, a sada je ulaskom u finale osigurao još dva milijuna australskih dolara (oko 9,7 milijuna kuna ili oko 1,6 milijuna USD), dakle već je na 22,5 milijuna USD. Ivanišević je u karijeri zaradio 19,878.007 američkih dolara.

Čilić sad na raspolaganju ima dva slobodna dana za rekuperaciju, a na finalni dvoboj izaći će u nedjelju u 9.30 sati (Eurosport). Tko će biti s druge strane mreže, zasad ne znamo, Marinov suparnik bit će bolji iz drugog polufinalnog dvoboja u kojem će se danas u 9.30 sati sučeliti branitelj naslova Švicarac Roger Federer i najveća senzacija turnira mladi Korejac Hyeon Chung (21).

Marin je kazao poneku rečenicu o obojici. Protiv Chunga je Čilić igrao tri puta i sva tri puta slavio u dva seta. Posljednju pobjedu ostvario je 2016. godine u drugom kolu turnira u Brisbaneu. No Čilić je svjestan da je Korejac u Melbourneu znatno “porastao”:

– Odigrao je izvrsne mečeve ovdje, vidi se da mu odgovara podloga na Australian Openu. Lijepo ga je gledati i vidjeti da je dogurao tako daleko – spomenuo je naš najbolji tenisač.

A potom je progovorio koju i o Federeru od kojega je izgubio lanjski finale u Wimbledonu, ali i još sedam drugih mečeva. Dobio ga je samo jedanput, u polufinalu US Opena šampionske 2014. godine, i to sa 6:3, 6:4, 6:4. Može li ga sad još jednom pobijediti?

– Roger uvijek igra agresivno, servira jako dobro... Kad njemu prepustite inicijativu, onda je s njim teško igrati. Ali ako i ja nastavim servirati dobro i igrati agresivno s osnovne linije, kao što sam igrao u posljednjim mečevima ovdje, mogu mu parirati – zaključio je Marin.

Kod žena – Halep i Wozniacki

U ženskom finalu, u subotu u 9.30 sati, sučelit će se Rumunjka Simona Halep i Dankinja Caroline Wozniacki. Rumunjka je u polufinalu pobijedila osvajačicu Australian Opena iz 2016. godine Njemicu Angelique Kerber sa 6:3, 4:6, 9:7 (spasila je dvije meč-lopte u trećem setu koji je sam potrajao 69 minuta).

I Rumunjki i Dankinji ovo će biti prvi Grand Slam finale u karijeri, a pobjeda će jednoj od njih dvije u ponedjeljak osigurati prvo mjesto na WTA listi. 

Komentara 18

MO
mobitel20
08:02 26.01.2018.

Treci Hrvat u Top 3 ATP !!! Plus Ancic koji je bio u Top 10 i Karlovic godinama u Top 20 ! A dodatni plus je i Pilic koji je bio u vrhu dok nije bilo lista...Doista smo velesila, zaa razliku od naroda kojima se slucajno omakne jedan tenisac kojega, opet, rodi majka Hrvatica.

DU
Deleted user
08:44 26.01.2018.

Svojom brutalnom igrom ovaj dvometraš i Hrvat melje i razbija svoje protivnike kojima ne preostaje ništa drugo nego zatražiti pomoć liječnika!

DH
dalibor.hren
08:52 26.01.2018.

Bravo za HTV! Nisu u stanju organizirati prijenos meča!? Da slučajno igra Đoković....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije