Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
67. u karijeri

Lewis Hamilton na pole positionu za VN Velike Britanije

Lewis Hamilton
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
15.07.2017.
u 16:41

Društvo u prvom redu pravit će mu Ferrarijev Kimi Raikkonen, a svoju priliku sa trećeg mjesta tražit će Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton u Mercedesu startat će s najbolje startne pozicije u sutrašnju utrku za VN Velike Britanije. Britanac je tako došao do svog 67. pole positiona u karijeri, piše GP1.

Društvo u prvom redu pravit će mu Ferrarijev Kimi Raikkonen, a svoju priliku sa trećeg mjesta tražit će Sebastian Vettel.

Valtteri Bottas odvezao je tek četvrto vrijeme kvalifikacija, a zbog kazne od pet mjesta startat će deveti. Peto vrijeme odvezao je Red Bullov Max Verstappen, a dobar rezultat je šestim mjestom upisao Nico Hulkenberg u Renaultu. Sedmo i osmo vrijeme postavio je Force Indijin dvojac – Sergio Perez i Esteban Ocon, a peti startni red pripao je Stoffelu Vandoorneu u McLarenu i Haasovom Romainu Grosjeanu.

Utrka je sutra u 14 sati.

Tijek kvalifikacija:

Q1

Kvalifikacije na Silverstoneu počele su na lagano mokroj stazi. Mercedesovi vozači su odlučili izaći na supermekanim gumama, dok su Ferrarijevi i Red Bullovi vozači izašli na intermediate gumama. Međutim, vrlo brzo su svim prešli na gume sa zelenim oznakama, ali i na takvim gumama bilo je proklizavanja i izlijetanja sa staze. U tom trenutku je najbrži bio Daniel Ricciardo, ali je bio prva žrtva kvalifikacija. U drugom sektoru je parkirao svoj bolid i njegove vožnje danas su završile. Zbog nezgodno parkiranog bolida, suci su pokazali i crvenu zastavu.

Nakon zelene zastave, vozači su ponovno izašli na stazu. U tom periodu se staza počela sve brže sušiti pa su se vremena počela ubrzavati. Prvo je Mercedesov dvojac postavio najbrža vremena, ali brzo je to Vettel skinuo za više od sekundu. Raikkonen je imao nešto većih problema jer je bio blizu knockout zone, ali vrlo brzo je postavio drugo najbrže vrijeme. Ferrari na vrhu nije dugo trajao jer ih je potom skinuo Verstappen.

Najviše pažnje je u prvoj rundi privukao je Fernando Alonso. Dvije minute prije kraja sesije ušao je u boks i prešao na super mekane gume i uspio je uhvatiti brzi krug taman prije isteka vremena. Na supersoftu uspio je postaviti najbrže vrijeme prve kvalifikacijske runde.

Eliminirani: Stroll, Magnussen, Wehrlein, Ericsson, Ricciardo

Q2

U drugoj rundi na stazu su svi izašli na gumama za suho, ali bilo je kratkih izleta sa staze. Međutim, staza je postala u potpunosti suha i krenulo se u lov na što brža vremena. Jedini vozač na mekanim gumama bio je Bottas, dok su svi ostali vozili na super mekanim gumama. Hulkenberg je držao najbrže vrijeme, ali iz kruga u krug se skidalo najbrže vrijeme.

Vrlo brzo su se na vrh probili Hamilton, Bottas i Vettel, a u opasnoj zoni su pet minuta prije kraja bili Carlos Sainz, Felipe Massa, Jolyon Palmer, Grosjean i Perez. Posebno je pažnju plijenio Palmer koji nikako nije mogao sastaviti konkurentan krug dok je njego momčadski kolega u držao četvrto najbrže vrijeme. Istih problema imao je i Perez jer je njegov momčadski kolega držao solidno sedmo mjesto.

U posljednjoj minuti druge runde tražilo se što bolje vrijeme. Prvo su najbrža vremena psotavili Ferrarijevi vozači, ali su do kraja to skinuli Mercedesovi vozači. Iz zone ispadanja nisu uspjeli umaknuti Sainz, Massa i Palmer, a svoje kvalifikacije završili su Alonso i Daniil Kvjat. U treću rundu je dalje uspio proći Vandoorne.

Eliminirani: Massa, Sainz, Alonso, Kvjat, Palmer

Q3

Ozbiljno je krenuo Hamilton u trećoj rundi i domah postavio vrijeme sa niskih 1:27. Bottas se morao zadovoljiti s tri desetinke zaostatka, ali Vettel je uspio razdvojiti ‘srebrne strijele’ sa dvije desetinke zaostatka. Raikkonen se i ovoga puta zadovoljio četvrtim mjestom, a Verstappen nije uspio ozbiljnije zaprijetiti prvoj četvorci. Međutim, bilo je vremena za popravak vremena.

Dvije minute prije kraja, vozači su krenuli u svoje druge pokušaje u trećoj kvalifikacijskoj rundi. Hamilton je prirpemao svoj bolid, ali sve je iznenadila obavijest da suci istražuju incident između njega i Grosjeana.

U brzi krug je ušao Bottas. Međutim, u prvom sektoru nije uspio poboljšati vrijeme, ali jest Hamilton. Bottas nije uspio niti u drugom sektoru popraviti vrijeme, ali Britanac je nastavio u svom ritmu i postavio vrijeme od 1:26.600, a sve je iznenadio Raikkonen koji je razdvojio Mercedesov dvojac. Bottas je na kraju pao na četvrto mjesto jer ga je prestigao i Vettel za dvije stotinke.

Rezultati kvalifikacija

1   Lewis Hamilton        Mercedes        1:26.600
2   Kimi Raikkonen        Ferrari         1:27.147   +0.547
3   Sebastian Vettel      Ferrari         1:27.356   +0.756
4   Valtteri Bottas       Mercedes        1:27.376   +0.776
5   Max Verstappen        Red Bull        1:28.130   +1.530
6   Nico Hulkenberg       Renault         1:28.856   +2.256
7   Sergio Perez          Force India     1:28.902   +2.302
8   Esteban Ocon          Force India     1:29.074   +2.474
9   Stoffel Vandoorne     McLaren         1:29.418   +2.818
10  Romain Grosjean       Haas            1:29.549   +2.949
11  Jolyon Palmer         Renault         1:30.193
12  Daniil Kvjat          Toro Rosso      1:30.355
13  Fernando Alonso       McLaren         1:30.600
14  Carlos Sainz          Toro Rosso      1:31.368
15  Felipe Massa          Williams        1:31.482
16  Lance Stroll          Williams        1:42.573
17  Kevin Magnussen       Haas            1:42.577
18  Pascal Wehrlein       Sauber          1:42.593
19  Marcus Ericsson       Sauber          1:42.633
20  Daniel Ricciardo      Red Bull        1:42.966
Utrka je na rasporedu sutra u 14 sati.

Komentara 3

AU
austrougarskigeneral
18:02 15.07.2017.

bravo lewis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije