Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETAŠ GODINE

Jerolimov: Livaja bi bio bolji da je mršaviji! Perišić je igrao fenomenalno i za mene je ispred Modrića

Split: Posljednji ispraćaj Stanka Poklepovića na groblju Lovrinac
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
11.01.2023.
u 12:51

U Večernjakovu žiriju za izbor nogometaša godine prvi je put Ive Jerolimov, jedan od naših najpoznatijih nogometaša 80-ih godina

Ive Jerolimov (64), jedan od najpoznatijih brkova jugoslavenskog nogometa 80-ih godina, prvi je put član Večernjakova žirija za izbor nogometaša godine. Taj tada crni, danas bijeli brk nogometnu afirmaciju doživio je u Rijeci, iz koje je zakoračio u tada vrlo snažnu jugoslavensku reprezentaciju.

Baka Slišković najbolji

Rijeka me kao igrača senjskoga Nehaja uočila na Kvarnerskoj rivijeri. Budući da sam bio vodeći strijelac tadašnje Hrvatske lige, na Kantridu sam došao kao centarfor. Bilo je to doba vrlo jake Rijeke, s Desnicom, Radovićem, Ružićem, Hrstićem, Juričićem... trener nam je bio Spasojević, a nakon njega došao je Ćiro Blažević – počeo je svoju priču Jerolimov pa nastavio:

– Spasojević je više inzistirao na fizičkoj pripremljenosti, a kad je došao Ćiro, počeli smo više raditi s loptom, kao da smo se oslobodili neke stege, i to je donijelo puno elana igračima. Bilo nam je toliko lijepo da nismo željeli otići s treninga!

Je li Ćiro najbolji trener kojega ste imali?

– Da, u Rijeci, ali bio je tu i još jedan od kojega sam puno naučio i cijenim ga, a to je Marijan Brnčić.

Za reprezentaciju ste debitirali 1980. godine kod izbornika Miljana Miljanića.

– Da, Miljanić me pozvao u reprezentaciju, vjerojatno na Ćirinu preporuku. Očekivao sam taj poziv jer u to vrijeme igrali smo zaista dobro, imali smo dobru momčad. A reprezentativac sam postao kada sam počeo igrati centarhalfa ili zadnjeg veznog, pri čemu sam se pokazao još boljim nego što sam bio kao centarfor.

Tko je najbolji nogometaš s kojim ste igrali?

– To je daleko ispred svih Baka Slišković. Premda sam u reprezentaciji igrao s puno velikih igrača, sa Sušićem, Pižonom Petrovićem, Zlatkom Vujovićem... Tu nije bilo lošega igrača, bila je to doista sjajna generacija.

11.12.2010., Split - U foajeu splitskog HNK predstavljena je knjiga Ivan Gudelj "Hajducka prica" autora Blaza Duplancica. Predstavljanje su svojim prisustvom uvelicale mnogobrojne osobe iz javnog i sportskog zivota. Blaz Sliskovic, Nikica Cukrov, Martin Novoselac. r"nPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na SP-u 1982. godine bili ste pozvani kao nogometaš Rijeke, zajedno sa suigračem Hrstićem, a Dinamo, koji je tada bio prvak, predstavljali su samo Zajec i Deverić. Je li Dinamo tu bio zakinut?

– Ta reprezentacija koja je nastupila na SP-u stvarala se tijekom dvije-tri godine. Izbornik je na početku kvalifikacijskog ciklusa bio odabrao selekciju s kojom je gurao do Svjetskog prvenstva. Nije ju htio mijenjati. Miljanić je bio super čovjek i trener, svakome je htio ugoditi, bio je blizak s igračima.

Koja vam je bila najdraža utakmica u Hajduku?

– Protiv Bordeauxa, kada smo u listopadu 1982. godine pobijedili u Splitu 4:1 te protiv Tottenhama u Splitu, kada smo u polufinalu Kupa Uefe slavili s 2:1. I u Londonu smo dobro igrali, ali propustili smo priliku da uđemo u finale. Gudelj je u prvoj utakmici u Splitu igrao rukom i skrivio jedanaesterac, a u Londonu je isto ponovio i primili smo gol iz slobodnog udarca. I ispali.

Bili ste prisutni na terenu kada se Gudelj u utakmici s Crvenom zvezdom srušio na travnjaku, u rujnu 1986. godine?

– Da. Gudelj je bio vrhunski igrač, ispred svoga vremena. Razarač. Jak s loptom, lijeva, desna noga, sjajan u igri glavom...

Tko vam je danas draži, Rijeka ili Hajduk?

Hajdukovac sam od rođenja.

Idete li na utakmice Hajduka?

– Idem kad god je neka jača utakmica.

Kako gledate na Hajduk s obzirom na dolazak novoga trenera Leke? Mogu li bijeli postati ozbiljan konkurent Dinamu?

– Da bi bio konkurencija Dinamu, moraš imati vrhunske igrače. Dinamo je, realno gledajući, bolji od Hajduka, pa i bez Oršića. Ne znam što će Leko napraviti, ali trebat će mu dosta sreće, znanja i vremena, jer svaki trener ima svoju koncepciju igre na koju se igrači trebaju priviknuti.

Koji je hrvatski nogometaš najsličniji po stilu igre?

– Moja odlika bila je zatvoriti sve strane prema našemu golu te iznijeti loptu i napraviti višak igrača. Tako to danas čine Šutalo i Gvardiol, koji će biti veliki igrač.

Modrić je graditelj igre

Zašto ste se u našoj anketi odlučili deset bodova dati Ivanu Perišiću?

– Zato što je na Svjetskom prvenstvu igrao fenomenalno. Igrao je obranu, igrao je napad, povezivao je linije, svuda je stizao. Meni se baš igrački pokazao, osobito u utakmici s Marokom za treće mjesto, kada je bio lijevi branič. Ne znam otkuda mu tolika snaga da zatvara u obrani i toliko radi u napadu.

17.12.2022., stadion Khalifa International, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, utakmica za trece mjesto, Hrvatska - Maroko. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Luka Modrić tek vam je na trećem mjestu?

– Na Modrića je suvišno trošiti riječi. Međutim, po meni on igra preblizu suparničkom golu, a to nije njegovo pravo mjesto. On je graditelj igre, a ne onaj koji prima loptu na 16 metara. Do njega je Lovren, vrhunski stoper koji je dosta pomogao Gvardiolu svojim iskustvom.

Pamtite li je li neki Hajdukov igrač uživao ovakvu popularnost kao Marko Livaja?

– Imao ju je Blaž Slišković, on je bio ikona. Livaja je specifičan igrač. On nije igrač trke, nego poteza. U svakom trenutku kada primi loptu može napraviti prevagu. A inače, kao da ima malo višak kilograma. Kada bi bio malo mršaviji, bio bi još bolji.

26.10.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 4. kolo, HNK Hajduk - HNK Gorica. Marko Livaja Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Karijeru ste 1989. završili u belgijskom Cercle Bruggeu, klubu u kojemu se proslavio pokojni Josip Weber.

– Ja sam doveo Webera u Cercle Brugge. Ja sam tada igrao u Cercle Bruggeu i trebao mi je brzanac u momčadi pa sam se njega sjetio. I Weber se u tom klubu proslavio – zaključio je Ive Jerolimov, koji živi mirnim životom, bez stresa, u svome Preku.

Sudionik svjetskog prvenstva 1982.

Ive Jerolimov rođen je 30. ožujka 1958. godine u mjestu Preko na otoku Ugljanu.

Bio je nogometaš senjskoga Nehaja, Rijeke, Hajduka i belgijskoga Cercle Bruggea. S Rijekom je osvojio Kup 1979. godine, s Hajdukom isti trofej 1984. i 1987. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je u šest utakmica, bio je sudionik Svjetskog prvenstva 1982. u Španjolskoj. Debitirao je 27. rujna 1980. u Ljubljani protiv Danske (2:1), a oprostio se od reprezentacije 17. studenoga 1982. u Sofiji protiv Bugarske (1:0).

Jerolimovljev izbor

1. Ivan Perišić (Tottenham) 10

2. Joško Gvardiol (RB Leipzig) 9

3. Luka Modrić (Real Madrid) 8

4. Dejan Lovren (Lyon) 7

5. Marcelo Brozović (Inter) 6

6. Mateo Kovačić (Chelsea) 5

7. Nikola Vlašić (Torino) 4

8. Mislav Oršić (Southampton) 3

9. Marko Livaja (Hajduk) 2

10. Josip Juranović (Celtic) 1

Komentara 1

DE
Dezider
16:35 11.01.2023.

Jerolimov subjektivni popis igrača godine odnosi se na mjesec dana svjetskog prvenstva, a ne na čitavu godinu. Ne čudim se takvom stavu jer pamtim i Miljanića i SP 1982 u Španjolskoj, a i Jerolimova kao igrača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije