Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SSL Gold cup

Jedriličari preuzeli koncept nogometnih pravila

Šime Fantela i Igor Marenić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.04.2019.
u 22:32

Koncept natjecanja temeljen na nogometnim pravilima uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve 144 zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije

U prostorima olimpijskog muzeja u Lausannei predstavljeno je novo jedriličarsko natjecanje – SSL Gold cup. Riječ je o jedriličarskoj verziji nogometnog SP-a na kojem bi se prvi put u povijesti natjecale nacionalne jedriličarske reprezentacije. Natjecanje bi se održalo za dvije godine na Ženevskom jezeru, a među četrdesetak brodova nastupit će i jedrilica ‘kockastih’.

Šime Fantela, zlatni olimpijac i višestruki svjetski prvak, bit će kapetan hrvatske reprezentacije.

Ideja je okupiti sve najbolje jedriličare iz olimpijskih klasa, velikih natjecanja poput Volvo Ocean Racea ili America’s Cupa te oformiti reprezentacije koje će se boriti za naslov najbolje na svijetu.

Koncept natjecanja temeljen na nogometnim pravilima uključuje kvalifikacije u kojima mogu sudjelovati sve 144 zemlje koje su članice Svjetske jedriličarske federacije, a završno natjecanje u Švicarskoj ograničeno je na 48 najboljih među kojima će se nakon jedrenja po skupinama kroz četvrtfinale, polufinale i finale odlučivati o pobjedniku. Organizator mora osigurati brodove, treninge, opremu i smještaj. Jedriličari se moraju samo pojaviti i jedriti.

– Projekt zvuči odlično. Organizatori natjecanja uzeli su najbolje iz nogometa, tenisa i ostalih velikih sportova i stvorili ovo jedinstveno natjecanje – SSL Gold Cup. Sviđa mi se što nema protežiranja bogatih nacija jer svi ćemo jedriti u istim brodovima, krstašima od 47 stopa i s ograničenim brojem dana za treniranje.

Svi će imati jednake uvjete za treniranje i regate, tako da je naglasak stavljen na samu vještinu jedrenja – rekao je Šime Fantela.

U Švicarskoj je među 70 jedriličara koji su zajedno osvojili 49 medalja na Olimpijskim igrama i brojne velike regate Hrvatsku predstavljao Igor Marenić.

– Sviđa mi se ideja o nogometnom SP-u na jedriličarski način. Ako se ostvare sve najave koje sam čuo u Lausannei, to bi mogla biti jedna od najjačih regata u povijesti jedrenja – rekao je Marenić. Prvi treninzi započinju već ovo ljeto, a finale će se održati u listopadu 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije