Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Podršku projektu dao je i Nogometni savez Zagrebačke županije te je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na razvoju sportske infrastrukture u Velikoj Gorici
19. travnja 2019. u 14:00 60 komentara 39538 prikaza
Astana Arena
Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Velika Gorica dobit će novi nogometni stadion. Potpisan je sporazum između Grada Velike Gorice, Nogometnog saveza Zagrebačke Županije i kineske kompanije Z-Run Well Ton Industry.

30 TISUĆA MJESTA Kinezi osim Kantride u Hrvatskoj žele izgraditi još jedan stadion

Projekt je vrijedan 150 milijuna eura. Stadion bi trebao imati 30 tisuća mjesta, a bit će izgrađen po uzoru na Astana Arenu u  Kazahstanu.

Svrha Sporazuma jest definirati okvir za stranke u suradnji na području namjeravanih ulaganja Z-Runa u sportsku infrastrukturu grada Velike Gorice (osobito ulaganja u nogometnu infrastrukturu, uključujući nogometni stadion i nogometni kamp s pratećim sadržajima te osnivanje Akademije nogometa) i opći razvoj sportske i ostale industrije u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji, piše na službenoj stranici Grada Velike Gorice.

>> Evo po kojim bi uzorima vatreni mogli dobiti novi stadion

Astana Arena
1 / 20
Predsjednik HNS-a Davor Šuker najavio kako će se u zagrebačkom naselju Blato izgraditi novi nacionalni stadion

- Grad je prezentirao mogućnosti ulaganja u sportsku infrastrukturu koja podrazumijeva stadion s popratnim sadržajima. Kineska delegacija obišla je i potencijalni teren koji prostorno planski zadovoljava potrebe izgradnje stadiona, i rezultat toga je današnje potpisivanje Sporazuma. Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima i veseli me činjenica da se taj interes proširio i van naših granica te da poslovne namjere iskazuju strani investitori – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Podršku projektu dao je i Nogometni savez Zagrebačke županije te je kao jedan od potpisnika Sporazuma izrazio zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima na razvoju sportske infrastrukture u Velikoj Gorici.

Vrijedna investicija Sada je i službeno! Kinezi grade novi stadion Kantrida

- Sportska infrastruktura koja je i predmet prvih aktivnosti definiranih ovim sporazumom će doprinijeti ne samo boljim uvjetima za rad i natjecanja kako u našoj županiji, tako i u Hrvatskoj, već će i ova buduća suradnja uvjeren sam dati svoj doprinos razvoju nogometa u obje zemlje - izjavio je predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije, Nenad Črnko.

U svrhu realizacije ciljeva Z-Run će osnovati trgovačko društvo, a u kasnijoj fazi realizacije projekta, partneri će sklopiti Ugovor o konzorciju kojim će utvrditi obveze i način ispunjenja obveza ugovornih strana, profesionalnu i tehničku diobu poslova, sadržaj i način ostvarivanja ugovorene suradnje.

- Zahvaljujem partnerima iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji su posredovali kod našeg dolaska u Republiku Hrvatsku. Znamo da hrvatski nogometni navijači očekuju kvalitetniju sportsku infrastrukturu, posebno nogometne stadione i veselimo se što možemo biti dio ovog važnog projekta- rekla je Jiang Yu, osnivačica kompanije Z-Run Well Ton Industry.

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • stjepan v.:

  30 tisuca je premalo, hajde budite pametni i sagradite sa 45,000 do 50,000.

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Nije to ništa, Banderas će izgraditi još manji i još skuplji stadion.

 • Avatar Zagor74 - blokirani
  Zagor74 - blokirani:

  A gdje je ROI? Zanimljivo da kad ulažu Kinezi stvar postaje profitabilna?! Kako to? Kako to? Kako to?