Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zna s kim na Europsko

Izbornik Skočić za plasman na OI treba Šutala, Stanišića i Belju

Kvalifikacijska utakmica ua Euro U-19
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
30.05.2023.
u 08:00

Hrvatska će Euro otvoriti utakmicom s Ukrajinom 21. lipnja u 18 sati u Bukureštu na stadionu Giulesti, u drugom kolu je na istom stadionu 24. lipnja u 20.45 čeka dvoboj sa Španjolskom, a u trećem 27. lipnja u 20.45 susret s Rumunjskom

Nekako sirotinjski djeluje preliminarni popis mladih reprezentativaca koji kandidiraju za Europsko prvenstvo koje će se održati od 21. lipnja do 8. srpnja u Rumunjskoj i Gruziji. Na popisu su, na primjer, samo dvojica stopera, Bartol Franjić i Nikola Soldo, a obojica su proljetos u Bundesligi praktički bez minutaže. Franjić je za Wolsfburg igrao samo 11 minuta, a Soldo za Köln nije igrao u posljednjih devet utakmica.

Izbornik selekcije U-21 Dragan Skočić pokušao je pojasniti situaciju oko popisa, ali iz njegova izlaganja nije se činilo da ima jasnu sliku o tome tko će nastupiti na Euru.

GALERIJA Veliko slavlje igrača u Draženovom domu: Futsal Dinamo osvojio prvi naslov prvaka

Kvalifikacijska utakmica ua Euro U-19
1/9

- Popis igrača nije konačan i podložan je promjenama. Kažem to jer imamo dosta problema na nekim pozicijama, pogotovo u obrani. Htio sam pogledati zadnje kolo prvenstva, imamo i utakmicu U-20 reprezentacije. Ne moramo žuriti jer konačan popis predajemo Uefi 14. lipnja. Može se dogoditi da uzmemo više igrača s obzirom na stanje, ima dosta igrača koji ne igraju, nismo sigurni u njihovo stanje i bolje da vidimo što mogu, a što ne. Želim se osobno uvjeriti u njihove mogućnosti - kazao je Skočić.

Nije naveo tko bi mogli biti njegovi kandidati iz selekcije U-20, koju će voditi Mladen Ivančić. Zna se samo da hrvatska U-20 reprezentacija igra prijateljsku utakmicu s Kinom 3. lipnja, a sljedeći dan Skočić će proširiti svoj popis. Objektivno, situacija s obrambenim igračima doista ne izgleda obećavajuće, osim ako se ne dogodi ono što se nameće kao logično: da se A-reprezentativci Šutalo i Stanišić priključe mladima nakon Lige nacija. Ako bi Hrvatska u tom natjecanju igrala za treće mjesto, kod Dalića stopere mogu igrati Vida i Erlić, pa čak i Ćaleta-Car, a Šutalo i Stanišić mogu otputovati u Rumunjsku, kao i Beljo, koji je kod Dalića peti napadač - jer bi to bio vitalni interes HNS-a.

VEZANI ČLANCI:

Čeka ishod polufinala

Taj eventualni dogovor dvojice izbornika, Dalića i Skočića, znat će se najkasnije do ponoći 14. lipnja, kada Skočić mora predati svoj konačni popis za EP. Toga dana u 20.45 u Rotterdamu hrvatska reprezentacija igra u polufinalu Lige nacija, pa će Skočić imati vremena pričekati ishod utakmice s Nizozemskom, čuti se s Dalićem i uskladiti prioritete.

- Izgledao bih glupo kad bih rekao da igraju Gvardiol, Josip Šutalo, Stanišić i Beljo. Nama je cilj doći na Olimpijske igre, to je cilj koji je mene vodio. Nije me vodio novac koji sam mogao zaraditi, nego da se kvalificiramo na Olimpijske igre. Prioriteti se moraju znati, a meni je drago da mlada reprezentacija producira igrače za A-reprezentaciju - ističe Skočić.

Jeste li razgovarali s izbornikom Dalićem?

- Jesmo. Ima tu dosta interesa, interes A-reprezentacije treba biti najveći. Tu je i interes klubova... Liga nacija je tu. Ti igrači bi nam dobro došli u ovoj situaciji - kaže Skočić i dodaje:

- Cilj (na Euru) uvijek je najveći, moramo znati da imamo 12 igrača na preliminarnoj listi koji mogu igrati u idućem ciklusu. To je vrlo mlada reprezentacija, ali to ne znači da se nećemo "potući" sa svima. Evidentno je da imamo puno ozlijeđenih (Smolčić, B. Šutalo, nap. a.), suspendiranoga igrača (Vušković, nap.a.), onih koji trenutačno ne igraju. Zato sam i napravio nepotpunu listu igrača za koje treba vidjeti u kakvom su stanju.

VEZANI ČLANCI:

Tako će Skočić sljedećih dana živjeti u neizvjesnosti, a s obzirom na toliki broj nepoznanica, nemoguće je predvidjeti koji je domet njegove selekcije na EP-u. Tri najbolje momčadi s tog natjecanja plasirat će se na Olimpijske igre, uz Francusku koja je kao domaćin ušla izravno.

Na Skočićevu preliminarnom popisu su: Kotarski (PAOK), Pandur (Fortuna, Sittard), Čavlina (Lokomotiva), Čolina (Augsburg), Franjić (Wolfsburg), Soldo (Köln), Sigur (Hajduk), Pršir (Gorica), Kačavenda (Lokomotiva), Baturina (Dinamo), Palaversa (Troyes), Hodža (Rijeka), Fruk (Gorica), Bulat (Dinamo), Šimić (Zürich), Biuk (Los Angeles), Beljo (Augsburg), Ljubičić (LASK), Vidović (Vitesse), Stojković (Lokomotiva), Frigan (Rijeka).

VEZANI ČLANCI:

Vukojević vodi U-23

Hrvatska će Euro otvoriti utakmicom s Ukrajinom 21. lipnja u 18 sati u Bukureštu na stadionu Giulesti, u drugom kolu je na istom stadionu 24. lipnja u 20.45 čeka dvoboj sa Španjolskom, a u trećem 27. lipnja u 20.45 susret s Rumunjskom na stadionu Steaue u Bukureštu. Sve utakmice Eura prenosit će HTV.

Napomenimo i da HNS osniva i reprezentaciju U-23 ili B-reprezentaciju, koju će voditi izbornik Ognjen Vukojević. Ona će 8. lipnja igrati s reprezentacijom Katara u austrijskom Mattersburgu. Hrvatska B-vrsta bit će sastavljena uglavnom od igrača Prve HNL koji po godištu ne pripadaju u U-21, a nemaju prostora u A-selekciji (a po potencijalu su joj zanimljivi). Oni tako ulaze u sustav HNS-a te će nastupati u neslužbenim, prijateljskim utakmicama.

VIDEO Zlatko Dalić objavio popis za Ligu naciju, prvi put pozvao jednog igrača

Komentara 1

DE
derin
15:11 30.05.2023.

Jedino je Soldo stoper, Franjić zadnji vezni i oba dva s slabom minutažom izgleda. Šalji Šutala u mladu i tako Gvardiolu više izgleda paše kad ima uza se iskusnog stopera izgleda ala Vida, Ćaleta Car. Pa zar se nije moglo zvati Vuškovića mlađeg ili kojeg drugog mladog stopera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije