Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDESAN NIZ

Hrvatska uspješnost u Ligi prvaka je nevjerojatna. Iza nas su svjetske velesile Engleska i Francuska

Lee Smith/REUTERS
17.03.2023.
u 12:39

Dominacija u Ligi prvaka može se prikazati i na ovosezonskom planu, budući da imamo predstavnike u šest od osam četvrtfinalnih kubova (u svima osim Napolija i Man. Cityja).

Nakon svjetskih prvenstava u Rusiji u Kataru u protekle smo četiri i pol godine slušali brojne hvalospjeve o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i tako malenoj, a uspješnoj sportskoj zemlji. Ali, u svim tim hvalospjevima ponekad se zaboravi da hrvatski nogometaši briljiraju i u klupskom nogometu, što najbolje pokazuje Liga prvaka. Hrvatska je u trenutnom nizu od deset uzastopnih sezona Lige prvaka u kojima je barem jedan hrvatski nogometaš osvojio najprestižniji klupski naslov.

Prema tom kriteriju trenutnog niza  predstavnika osvajača su samo dvije nogometne zemlje ispred nas, Španjolska koja ima osvajača Lige prvaka 12 godina zaredom, te Brazil koji ima osvajače Lige prvaka u proteklih 17 sezona u nizu. Države poput Njemačke, Engleske i Italije nemaju nizove ni od pet godina, a kamoli deset. Hrvatska uspješnost u Ligi prvaka može se prikazati i na ovosezonskom planu, budući da imamo predstavnike u šest od osam četvrtfinalnih kubova (u svima osim Napolija i Man. Cityja).

Po tom kriteriju ove je sezone samo jedna zemlja ispred Hrvatske, a to je Njemačka koja ima igrače u svih osam preostalih klubova. Drugo mjesto s Hrvatskom, s predstavnicima u šest klubova, dijele Brazil i Portugal. Nadalje na toj ljestvici, predstavnike u pet klubova imaju Španjolska, Francuska i Argentina, a u tri Nizozemska, Italija i Engleska.

Također, četvrtfinalnim ždrijebom je osigurano da će Hrvatska imati predstavnika u minimalno dva od četiri polufinalista, budući da Luka Modrić s Real Madridom igra protiv Matea Kovačića i njegovog Chelseaja, a Inter Marcela Brozovića će igrati protiv Benfice Petra Muse. U preostala dva para Josip Stanišić će u sudaru titana sa svojim Bayernom tražoiti prolaz protiv Manchester Cityja, dok će Milan našeg Ante Rebića imati zahtjevan zadatak proći apsolutne dominatore ovosezonske Serie A , Napoli.

Dakle, postoji mogućnost da Hrvatska ima predstavnika u sva četiri polufinalista Lige prvaka te već u toj fazi osigura svoju 11. godinu u nizu s osvajačem Lige prvaka.

Komentara 1

Avatar 15545
15545
18:32 17.03.2023.

"hrvatska" nikad nista nije osvojila u ligi prvaka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije