Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO 2024.

Hrvatska - Španjolska: Obračun divova za početak iz snova. Pobjedom bi odmah otključali vrata raja

Rotterdam: Produžeci susreta Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
12.03.2024.
u 12:16

Teško da smo za otvaranje Eura 2024. mogli dobiti težeg protivnika. Ali, Hrvatska igra najbolje baš onda kad je najteže

Otvaranje Eura 2024. za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju odmah nosi potencijalno najtežeg protivnika na čitavom turniru. Španjolska, moćna Španjolska, trostruki europski prvak. Pamte se njihovi dosezi s prijelaza "nultih" u "desete" godine 21. stoljeća. Čuvena generacija s Casillasom, Ramosom, Piqueom, Iniestom, Xavijem, Busquetsom, Torresom i Villom najprije je uzela europsku titulu u Austriji i Švicarskoj 2008. godine pod vodstvom Luisa Aragonesa. Dvije godine potom ista se momčad pod trenerskom palicom Vicentea del Bosquea okrunila naslovom svjetskih prvaka u Južnoafričkoj Republici. Kruna svega došla je 2012. godine kad je Španjolska obranila naslov prvaka Europe u Poljskoj i Ukrajini.

Opet ta Španjolska

Zanimljivo je, bit će ovo četvrta uzastopna europska nogometna smotra na kojoj će se Hrvatska i Španjolska sastati na terenu. Ne možemo se baš pohvaliti dobrim učinkom na takvim dvobojima, jer vatreni su gubili u skupini 2012. godine, kada je Španjolska golom Jesusa Navasa u 88. minuti došla do ključnih bodova za plasman u četvrtfinale. Četiri godine kasnije, Hrvatska je uspijela pobijediti, a opet se igralo u zadnjem kolu po skupinama.

Rotterdam: Produžeci susreta Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
1/9

Po jedan gol i asistenciju upisali su Ivan Perišić i Nikola Kalinić te tako u Bordeauxu preokrenuli rano španjolsko vodstvo golom Alvara Morate. Hrvatska je pod vodstvom Ante Čačića stigla do prvog mjesta u skupini, ali je u osmini finala potom ispala od kasnijih pobjednika, Portugalaca. Treći dvoboj igrali smo međusobno i na "korona" Euru 2021. godine u Kopenhagenu. Hrvatska je u 85. minuti utakmice osmine finala bila u zaostatku od 1:3, no golovima Oršića i Pašalića uspjeli su izabranici Zlatka Dalića izboriti produžetke. U njima je, nažalost, golovima Morate i Oyarzabala Španjolska prošla dalje s ukupnih 5:3.

Sa Španjolskom smo se sučelili i u finalu prošlosezonskog izdanja Lige nacija. Tog 18. lipnja 2023. godine u nizozemskom Rotterdamu odlučivali su kazneni udarci. U 120 minuta nogometa nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca. U njima su više preciznosti i umijeća pokazali Španjolci pa je i ta utakmica na koncu otišla u njihovu korist.

Inače, Hrvatska i Španjolska do sada su se susretale okruglih 10 puta. Hrvatska je slavila tri puta, Španjolska pet, a dva su ogleda završena neodlučenim ishodom. Osim spomenutog slavlja na Euru 2016. godine, vatreni su Španjolce dobili u prijateljskoj utakmici odigranoj 1994. godine u Valenciji, golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera. Hrvatska je svoju zadnju pobjedu nad Španjolskom izborila na Maksimiru, u studenom 2018. godine, pod okriljem Lige nacija, i to u njenoj prvoj sezoni. Taj je dvoboj u skupini završio s 3:2, a mnogi će se sjetiti golova Tina Jedvaja u 69. i 93. minuti za preokret.

Rotterdam: Produžeci susreta Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
1/4

Što možemo očekivati?

Španjolska na ovoljetni Euro dolazi nakon sjajne 2023. godine. Uz osvajanje Lige nacija pobjedom protiv Hrvatske u velikom finalu, treba reći da su imali fantastične kvalifikacije u kojima su kroz osam utakmica imali sedam pobjeda i jedan poraz. On im se dogodio još u ožujku, u 2. kolu skupine protiv Škotske u Glasgowu (2:0). Nakon toga, izabranici Luisa de la Fuentea bilježili su samo pobjede. Inače, De La Fuente je na klupi od početka prošle godine, kada je zamijenio Luisa Enriquea

U pripremi za Euro, Španjolska najprije u ožujku igra prijateljske utakmice protiv Kolumbije na Olimpijskom stadionu u Londonu, odnosno protiv Brazila na stadionu Santiago Bernabeu u Madridu. Zasad, za lipanj imaju dogovoren samo kontrolni dvoboj sa slabašnom Andorom u gradu Badajoz, deset dana prije obračuna s Hrvatskom u Berlinu.

Dvoboj u Berlinu svakako će biti prekretnica za obje reprezentacije na Euru. Hrvatska će, nedvojbeno je to, imati veliku navijačku podršku. Otvaranja velikih natjecanja u Dalićevoj eri, ali i nešto prije nje, vatreni uglavnom igraju na visokoj razini. Ne treba sumnjati u to da će tako biti i ovoga puta. Svakako, bit ćemo pametniji kada vidimo konačne popise igrača, ali i njihovu formu pred sam početak natjecanja. Hrvatska i Španjolska su, uz Italiju, glavni kandidati za vrh skupine a njihovi će međusobni okršaji odrediti poziciju s koje će krenuti u osminu finala.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ključni dvoboj: Modrić vs. Rodri

U izostanku Gavija, mladog Barceloninog superstara koji na Euru neće igrati zbog teške ozljede koljena, za pretpostaviti je da će se ključna bitka na sredini terena dogoditi upravo između sjajnih igrača Reala i Manchester Cityja. Luka Modrić i Rodri novi će boj voditi nakon što su se već nekoliko puta sastajali proteklih sezona, a mogli bi i do kraja aktualne. Real Madrid i Manchester City česti su sudionici završnih rundi u borbi za naslov klupskog prvaka Europe. Već smo rekli, Hrvatska i Španjolska sastale su se na prethodnom Euru u Kopenhagenu, ali i u finalu Lige nacija u Rotterdamu. Uvijek je bitka Modrića i Rodrija na sredini terena diktirala tempo i na ostalim dijelovima terena.

Modrić ove sezone prkosi mnogim stvarima, u prvom redu to su godine i ozljede kojih od kojih se uspješno čuva. Iako mu je na leđima već 38 godina, nema dileme oko toga da će i na ovome natjecanju predvoditi Hrvatsku do novih velikih ostvarenja. Vlasnik svjetskog srebra i bronce i ove se sezone u Realu trudi u borbi za svoje mjesto u prvom sastavu, a kada god dobije priliku, on je maksimalno i iskoristi.

Rodri je pak s Manchester Cityjem u 2023. godini uzeo pet klupskih trofeja. Postao je prvak Engleske, osvojio tamošnji FA kup, a kruna je stigla osvajanjem prvog naslova prvaka Europe za klub s Etihada u njegovoj povijesti. Preostala dva trofeja su europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Iste će dosege Rodri, u društvu svojih klupskih suigrača - Matea Kovačića i Joška Gvardiola, željeti ponoviti i u ovoj godini. 

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Što bi moglo prevagnuti?

U najavi utakmice koja će se 15. lipnja s početkom u 18 sati odigrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu valja naglasiti jednu stvar. I Hrvatska i Španjolska, dakako, imaju pojedince koji bi mogli jednim svojim potezom odlučiti dvoboj. Na terenu će se naći 22 nogometna asa, a zapravo je pitanje trenutka ono koje će odlučiti sve. Otvaranje Eura sa sobom nosi golemi pritisak, naročito onda kad se u njemu sastanu dvije reprezentacije ovakvog renomea. Naprosto, samo nadahnuće pojedinca u ovakvim utakmicama nosi sve.

Moramo tu još jednom napomenuti - navijači će nedvojbeno biti 12. igrač hrvatske nogometne reprezentacije. Sjećaju se mnogi utakmice Hrvatske i Brazila, koja je za vatrene 2006. godine bila prva na Svjetskom prvenstvu. Mnogi će i reći da je upravo na toj utakmici Hrvatska igrala u najdivnijoj atmosferi do sada.

Potencijalni sastavi:

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Vida, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić, Petković, Perišić

ŠPANJOLSKA (4-3-3): Simon - Carvajal, Le Normand, Martinez, Gaya - Rodri, Merino, Pedri - N. Williams, Morata, Olmo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije