Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA ZA PAMĆENJE

Ćiro i Žuti debitirali su na povijesni dan. Pala je Španjolska, a vatreni zasjenili Pepa i Hierra

Miroslav Ćiro Blažević na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998.
Foto: Robert Belosevic
1/5
23.03.2023.
u 07:00

Prosinečki je odmah zabio svoj prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju, i to pred 40 tisuća gledatelja. Bobana nije bilo pa je kapetan traku uzeo Šuker, strijelac drugog... Štimac je otkrio kako ga je Ćiro odmah 'kupio' na prvu.

Na današnji dan, 23. ožujka 1994. godine, hrvatska nogometna reprezentacija prvi put je zadivila Europu i jednom vanserijskom predstavom najavila pohod u elitu svjetskoga nogometa! Toga je dana Hrvatska u prijateljskoj utakmici ostvarila senzacionalnu pobjedu nad Španjolskom u Valenciji, 2:0, a dva su aktera te povijesne pobjede bili debitanti: Miroslav Blažević prvi put je kao izbornik s klupe vodio reprezentaciju (iako je istodobno bio vlasnik, predsjednik i trener Dinama), a premijerni nastup za vatrene ostvario je 25-godišnji Robert Prosinečki, tada zvijezda Real Madrida.

Proslavljeni reprezentativac Igor Štimac nedavno se u svome se govoru na Ćirinoj komemoraciji prisjetio svoga prvoga susreta s novim izbornikom.

- Pratilo me iščekivanje teško kakav će biti taj susret s Blaževićem. Dolazim u hotel u Valenciji i u lobiju odmah naletim na njega, a on s toplim osmijehom kaže: 'Dobrodošao, sine!'. Rukujemo se, a u jednom trenutku taj njegov stisak ruke se pojačava, a izraz lica postaje ozbiljniji. Unosi mi se u lice i veli: 'Kažu mi da si zajeban tip. Da te se pripazim'. Nisam znao kako reagirati, tražim odgovor, nemam ga, ali nije mi dao vremena da odgovorim. Sad nastavlja drugačijim tonom, gotovo tepajući i kaže: 'Bit ćeš ti moj Chicago, onaj moj pozitivni lider na terenu, kakvog ja trebam. Ili te neće biti!!!'. Točno deset sekundi trebalo mu je da me kupi, da me ima u potpunosti – ispričao je Štimac.

06.08.2005., Zagreb - Nogometna utakmica izmedju Kamen Ingrada i Hajduka, Igor Stimac i Miroslav Ciro Blazevic.r"nPhoto Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ćiro je favoriziranim Španjolcima, nakrcanim asevima Barcelone i Real Madrida, suprotstavio ovu momčad: Ladić, Štimac (od 74. Pavličić), Jerkan, Bilić, Janković (od 46. Mornar, od 85. Miše), Prosinečki, Andrijašević (od 89. Vlaović), Asanović, Jarni, Šuker, Bokšić. Prosinečki je u 6. minuti postigao prvi, a Šuker u 51. minuti drugi pogodak za vatrene. Igralo se pred 40 tisuća gledatelja na Mestali, a kapetan Hrvatske bio je Davor Šuker budući da je Zvonimir Boban bio ozlijeđen. Dražen Ladić u drugom je poluvremenu obranio jedanaesterac Juaneleu, igraču Sportinga iz Gijona.

A pogledajte sastav Španjolaca: Zubizarreta (od 65. Lopetegui), Ferrer, Abelardo, Alkorta, Voro, Hierro (od 46. Guardiola), Otero, Nadal (od 46. Juanele), Higuera, Salinas (od 46. Camarasa), Goikoetxea (od 46. Begiristain). Izbornik je bio poznati Bask Javier Clemente.

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL

Izvjestitelj Večernjeg lista Darko Draženović iz Valencije u svome je izvješću - pod naslovom: 'Zar je mogao biti ljepši početak!?' - napisao: 'Tko je bio junak utakmice? Najlakše bi bilo odgovoriti da je to bila cijela momčad, premda nije teško izdvojiti osobito istaknute. Ladić je imponirao sigurnošću, obranio jedanaesterac i niz teških udaraca, i jamačno skrenuo pozornost španjolskih menadžera. Janković nije posve ispunio očekivanja, za razliku od Jarnog, koji je bio ne samo siguran u obrani, nego i stalna prijetnja domaćim obrambenim igračima. Jerkan, kao posljednji igrač obrane, doimao se vrlo sigurnim, pouzdanim, a Bilić je bio jednostavno – impresivan. Štimac je solidno obavio svoju zadaću, kao i Pavličić u posljednjih četvrt sata. U veznoj liniji najbolji je bio Asanović, premda se o slabima naravno uopće ne može govoriti...'.

Inače, na popisu reprezentativaca kojega je novi izbornik Blažević bio objavio 14. ožujka 1994. našli su se i vratar Slavica, zatim Ištvanić, Vuković, Boban, Vučević, Stanić, Cvitanović i Rapaić. Ćiro je pritom naglasio da uskoro računa i na Mrmića, Mumleka, Popovića, Špehara, Vukića, Bana, Jeličića, Halilovića i Turkovića. Tada je prvi put bilo objavljeno kako će Blaževićev pomoćnik biti Branko Ivanković.

Inače, prijateljska utakmica u Španjolskoj bio je tek deveti nastup naše reprezentacije nakon 1990. godine, a tek šest mjeseci nakon nje, u rujnu 1994. godine, Hrvatska je odigrala svoju prvu kvalifikacijsku utakmicu, protiv Estonije u Tallinnu.

Od sadašnjih Dalićevih izabranika, tv-prijenos antologijske utakmice iz Valencije mogli su tek donekle pribrano pratiti četverogodišnji Domagoj Vida, petogodišnji Ivan Perišić i osmoipolgodišnji Luka Modrić. Borna Barišić, Marcelo Brozović i Mislav Oršić imali su oko godinu i pol, Marko Livaja tek sedam mjeseci, Andrej Kramarić nepune tri godine, a izbornik Zlatko Dalić u to je vrijeme bio 27-godišnji nogometaš Varteksa u naponu snage.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije