Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREKINUT VELIKI NIZ

Hrvatska prvi put nakon 19 godina bez medalje na SP u vodenim sportovima

Ipak bez bronce: Hrvatska vaterpolska reprezentacija izgubila je od Grčke 9:7
Luka Stanzl/PIXSELL
03.07.2022.
u 18:13

Nije prekinuta samo vaterpolska serija, prekinut je i naš niz osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima u vodenim sportovima. Vaterpolistima su naime prethodili Gordan Kožulj (srebro u Barceloni 2003.) i Duje Draganja (srebro u Montrealu 2005.)

Lanac je, na žalost, pukao. Trofejni niz naših vaterpolista od sedam uzastopnih odličja na planetarnim smotrama završio je na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj 2022. godine. Naši vaterpolisti su u dvoboju za brončanu medalju poraženi od Grčke sa 7:9, iako su Grci igrali bez dvojice ozlijeđenih igrača: prvog vratara Zerdevasa i jednog od svojih najboljih igrača Papanastasioua. Mi smo ovaj put bili kompletni, vratio se u momčad i kažnjeni Burić, ali nije nas išlo.

Od samog početka naši igrači su izgledali totalno izgubljeni u napadu. Ništa im nije polazilo za rukom, Harkov je čak zapucao i peterac, pa smo na kraju razbranili drugog grčkog vratara Tzortzasa koji je do kraja utakmice skupio čak 15 obrana, što će vjerojatno teško u karijeri ponoviti.

Grci su poveli s 5:1, naši su nekako do poluvremena stigli na zaostatak od 3:5, početkom treće četvrtine Bukić nas je svojim drugim pogotkom sasvim približio (4:5), ali potom je opet promašeno nekoliko izglednih prilika, pa su se Grci ponovno odvojili. I tako je ostalo i na kraju.

- To je razlika od postolja i četvrtog mjesta ili bilo kojeg drugog. Sve te promašene prilike koje smo danas imali, čak i iz izrađenih situacija i iz peterca, čime smo od ovog grčkog vratara stvorili heroja, dio su procesa sazrijevanja, odrastanja, koji ponekad može biti bolan, mukotrpan, u svakom slučaju nije lagan. Kad bi se tako brzo uzimale medalje, onda bi svi preko noći išli na pomlađivanje. Žao mi je, žao je i momcima (Žuvela je čak i zaplakao - op. a.), dali su sve od sebe, ali u ovom trenutku je Grčka pokazala da je iskusnija i bolja momčad - kazao je nakon utakmice naš izbornik Ivica Tucak.

Na igračima se vidjelo da su utučeni, pred novinare je ipak izašao Loren Fatović i rekao:

- Nije nas krenulo od početka, zapucali smo nekoliko zicera, ponekad odigrali malo brzopleto, ušli smo u njihov mlin, razbranili njihova vratara, a poslije smo stizali rezultat. Ponovno smo imali nekoliko prilika, ali nismo ih iskoristili i što reći na kraju nego: njihova zaslužena pobjeda - dao je Loren sažetak svega što smo vidjeli te potom napomenuo:  

- Najvažnije je da sad razbistrimo glave u ova dva tjedna koliko ćemo biti slobodni i da se počnemo pripremati za Europsko prvenstvo u Splitu. Da se malo dignemo jer mislim da smo pokazali da kvalitetu imamo. Vidjelo se i na ovom prvenstvu koliko je vaterpolski vrh izjednačen, mislim da je svih osam reprezentacija koje su ušle u četvrtfinale moglo otići i do medalje.

Odmah nakon utakmice glave su bile vruće, pa i izjave oprezne, evo kako na sve ono što nam se događalo u Mađarskoj gleda Perica Bukić, dopredsjednik HVS-a i njegov izvršni direktor:

- Jedna teška utakmica s prilično nervoze i kod nas i kod Grka, što se dalo uočiti, ali oni su se ipak malo bolje snašli, pogotovo u napadu s igračem više. Imali smo svoje prilike, i peterac i nekoliko izrađenih situacija, koje nismo realizirali. Teško je sad bilo što konkretnije reći, ostaje žal za medaljom, nakon nekoliko dobrih utakmica, na žalost, uslijedile su dvije lošije: ona protiv Španjolske i ova danas protiv Grčke. Napravili smo previše pogrešaka da bismo pobijedili jednu ovako jaku reprezentaciju kao što je Grčka. Ipak ovo je jedno veliko iskustvo jer u momčadi imamo čak sedmoricu igrača koji nikad nisu igrali ovakva natjecanja. Idemo dalje, imamo Split za popravak - najavio je Bukić.

Grci su bili prije početka našeg lanca (u Montrealu 2005. pobijedili su nas u utakmici za broncu), a sada su ga u Budimpešti i presjekli. Pa tako na svjetskim prvenstvima s Grcima stojimo prilično loše, imamo samo jednu pobjedu, onu iz Kazanja 2015. (u polufinalu, 15:13 nakon peteraca),  dok je Grcima ovo treća, prije toga su nas dobili  i 2001. u Fukuoki (12:11 za poredak od 5. do 8. mjesta) te  2005. u spomenutom Montrealu (11:10 nakon produžetaka, za 3. mjesto).

No, nije prekinuta samo vaterpolska serija, prekinut je i naš niz osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima u vodenim sportovima. Vaterpolistima su naime prethodili Gordan Kožulj (srebro u Barceloni 2003.) i Duje Draganja (srebro u Montrealu 2005.).
I tako, nakon skoro 20 godina Hrvatske prvi put neće biti među zemljama koje su osvajale medalje (njih 22) na ovom svjetskom prvenstvu.

Ako nam to može poslužiti kao utjeha, bez medalje su ostale i neke susjedne zemlje kao što su Srbija i Slovenija, ali i neke koje su malo dalje kao primjerice Bugarska, Turska ili Portugal. A najbogatiji iz Mađarske odlaze Amerikanci u čijoj će se torbi naći čak 49 medalja (18 zlatnih, 14 srebrnih i 17 brončanih). Drugi su Kinezi s 25 odličja (16+2+7), a od europskih zemalja prednjači Italija (u nedostatku Rusije) s 22 medalje.

Komentara 2

Avatar Mileseva
Mileseva
19:02 03.07.2022.

Grci ko beba zvecku...

JU
juma
21:59 03.07.2022.

Jadni li smo kada nas Grčka, zamlja koja je čula za taj sport prije nekolilo godina, sada pobjedjuje u vaterpolu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije