Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARIJERA S PUNO MUKA

Blanki je jedan događaj promijenio život: Plakala je tri dana

Blanka Vlašić
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/7
19.02.2021.
u 18:00

“Skakanje je bilo moj identitet...” Bez uspjeha ne bih se osjećala vrijednom. To stanje depresije toliko se pojačalo da je osjećala strašan pritisak u prsima zbog kojeg je jedva mogla disati.

Ponajbolja skakačica u vis svih vremena i jedna od najboljih hrvatskih sportašica Blanka Vlašić (37) objavila je danas završetak  karijere nakon dugotrajne borbe s ozljedama.  

U karijeri ovjenčanoj brojnim odličjima i priznanjima Splićanka je osvojila dva naslova svjetske prvakinje (Osaka 2007. i Berlin 2009.) na otvorenom i dvaput u dvorani (Valencia 2008. i Doha 2010.), jednom je bila europska prvakinja (Barcelona 2010.), a na olimpijskim igrama osvojila je srebro 2008. u Pekingu te broncu 2016. u Rio de Janeiru.

To joj je bio i posljednji nastup, nakon kojeg je uslijedila njezina borba s ozljedama i borba za povratak na zaletište. 

Blanka Vlašić osvojila je prvu veliku medalju kao 21-godišnjakinja. Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Budimpešti 2004. godine bila je brončana. Godinu dana kasnije operirala je štitnjaču, a od 2006. do 2011. godine stalno je osvajala medalje na velikim natjecanjima. Prvi problemi s ozljedom pojavili su se za vrijeme SP-a 2011. godine kada je stisnula zube i osvojila srebro. Potom je četiri godine nije bilo nigdje, a onda je 2015. na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojila srebro i godinu dana kasnije broncu u Riju, s 33 godine. Tako je postala druga najstarija visašica koja je osvajala medalje na velikim natjecanjima. Ukrajinka Inga Babakova za sada drži prvo mjesto jer je s 34 godine osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Edmontonu preskočivši točno dva metra. Rane tridesete očigledno nisu problem jer je Bugarka Stefka Kostadinova imala 31 godinu kada je osvojila zlato na Igrama u Atlanti.

Bila je Blanka veliki optimist kao što je cijeli život. No još je jednom izgubila borbu sa željama. Stvarnost je pobijedila kao 2012. (OI London), 2013. (SP u Moskvi), 2014. (EP u Zürichu), 2016. (EP u Amsterdamu), 2017 (SP u Londonu), 2018. (EP u Berlinu), 2019. (SP u Kataru)...

Nakon pogoršanja ozljede 2013. godine Blanka je upala u teško depresivno stanje.

“Skakanje je bilo moj identitet...” Bez uspjeha ne bih se osjećala vrijednom. To stanje depresije toliko se pojačalo da je osjećala strašan pritisak u prsima zbog kojeg je jedva mogla disati.

U to vrijeme javio joj se jedan prijatelj rekavši da je na Poljudu zapalio svijeću i pomolio se svetom Anti za nju. Nekoliko dana kasnije Marin Vlašić, Blankin brat, rekao joj da se obratio. Poslije tog razgovora Blanka je, kako kaže, tri dana plakala i povjerovala u Krista.

- To je bio dar. Izljev Duha Svetoga koji je promijenio cijeli moj život. I mene cijelu iz korijena. Prisjetila sam se u tom trenutku Boga, svog Spasitelja. Bog mi se smilovao. Ubrzo sam isplakala svoj prijašnji život. Otišla sam prvi put u crkvu na misu, ispovjedila se i pričestila. I to je bila moja prva misa nakon toliko godina – ispričala je Blanka u detalje trenutke svoga obraćenja.

Nakon osvajanja brončanog odličja na OI 2016. godine u Riju Blanka Vlašić hodočastila je u Mariju Bistricu, gdje je 10. rujna održala katehezu za 1500 mladih i darovala svoje brončano odličje svetištu Majke Božje Bistričke. Ostala je jako pobožna i vjera joj puno znači.

I sada, kada je objavila kraj karijere, Blanki bismo se trebali duboko nakloniti. Toliko nam je radosti donijela svojim medaljama i priuštila nam brojne sretne trenutke.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
18:46 19.02.2021.

Blanka,hvala ti na svemu.🙏🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🙏

Avatar Idler
Idler
19:27 19.02.2021.

Hvala na svemu i blago onima koji vjeruju !

RO
roland
18:56 19.02.2021.

Uopće ne razumijem ovu vijest! Svi koji znaju nešto o atletici znaju da je Blanka posljednji nastup imala u ljeto 2016.godine, na Olimpisjki igrama u Rio de Janeiru kada je osvojila 3.mjesto, tj. jbroncu. Nakon toga, primala je olimpijsku stipendiju HOO u iznosu od 12.000 kuna, pune 4 godine, ali nije bila niti na jednom natjecanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije