Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDRENJE

Novozelanđani treći put osvojili America's Cup, Burling najmlađi skiper pobjednik

America's Cup
Foto: Reuters/Pixsell
1/10
27.06.2017.
u 07:00

Novozelanđani su dominirali u finalu predvođeni 26-godišnjim Peterom Burlingom koji je tako postao najmlađi skiper koji je osvojio America's Cup.

Ekipa novozelandskog Emirates Team New Zealanda pobjednik je 35. izdanja jedriličarskog America's Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu, pobijedivši u finalu u vodama ispred grada Hamiltona na Bermudima branitelja naslova američki Oracle sa 7-1.

Novozelanđani su dominirali u finalu predvođeni 26-godišnjim Peterom Burlingom koji je tako postao najmlađi skiper koji je osvojio America's Cup.

Burling je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojio zlatnu medalju u klasi 49-er, a na Bermudima je pokazao kako se odlično snalazi i na iznimno brzom 15-metarskom katamaranu. Novozelanđani su do pobjede na ovogodišnjem America's Cupu stigli koristeći i mornare-bicikliste za koje su skovali naziv "cyclors", oni su pedaliranjem dodatno ubrzavali svoj brod.

Foto: AFP

Novozelanđani ovaj put nisu dopustili da im se ponovi nevjerojatan kolaps kojega su doživjeli prije četiri godine kada su u finalu vodili sa 8-1 samo da bi na koncu su izgubili 8-9. 

Ekipu Oraclea, koju financira multimilijarder Larry Ellison, i ove je godine kao skiper predvodio Jimmy Spithill, koji je osvojio posljednja dva America's Cupa.

Za Novi Zeland ovo je treći trijumf na America's Cupu, prva dva donijela im je posada Black Magica sa skiperom Russellom Couttsom 1995. i 2000. godine.

Osim Novog Zelanda, u 166-godišnjoj povijesti America's Cupa samo su još tri nacije osvajale naslov - Amerikancima je to uspjelo čak 30 puta, dvije pobjede imaju Švicarci, a jednom su pobjednici bili Australci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije