Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Paović

Ako nema novca, idemo u amatere, a treneri u građevinare

Paraolimpijci
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/18
23.09.2016.
u 09:18

Svi ti vrhunski sportaši s invalidnošću uglavnom su trenirali dobivajući mjesečne naknade od Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Jer, njihovi matični klubovi jednostavno nemaju nikakva sredstva

Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, sasvim sigurno nije očekivao da će kod zagrebačkih fontana, na dočeku sportaša iz Rija gdje je osvojeno pet medalja, dobiti packu. I to baš od samih sportaša.

– Cijelu sam noć u avionu razmišljala kako na jedan fin način objasniti javnosti što nam se može dogoditi u bliskoj budućnosti. A sve je počelo još dok smo bili u Riju. Nekoliko sportaša došlo je do mene i rekli su mi da su čuli kako će na tri mjeseca, od listopada do siječnja, ostati bez stipendija, bez trenera, fizioterapeuta i vitaminizacije. Rekli su mi: Sandra, ti znaš kako s novinarima, tvoja riječ će se slušati. Nisam ih mogla odbiti jer je meni stalo do sportaša. I da se krivo ne shvati – nisam ja to rekla javno zbog sebe, već zbog svih ostalih – počela je svoju priču nakon prospavane noći Sandra Paović.

Kovačić: Nemamo novca

Svi ti vrhunski sportaši s invalidnošću uglavnom su trenirali dobivajući mjesečne naknade od Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Jer, njihovi matični klubovi jednostavno nemaju nikakva sredstva.

– Kada smo pitali Ratka Kovačića što se može napraviti s tim u vezi, samo je kratko odgovorio: Savez nema novca. Mene ne zanima zašto nema novca i tko je kriv u cijeloj toj priči. Jer, većinu nas sljedeće godine očekuju europska i svjetska prvenstva. Kako napraviti dobar rezultat ako ne trenirate. Znam samo da se ova situacija mora pod hitno riješiti. Jer nijedan trener neće raditi s nama sedam mjeseci besplatno. Ako ne bude novca, neka nam tako kažu pa idemo svi lijepo u amatere. A naši treneri nek’ počnu tražiti poslove u građevinarstvu – rekla je ogorčena Sandra Paović.

No nije ovo prvi put da sportaši s invaliditetom ostanu bez stipendija na nekoliko mjeseci. Ista situacija bila je nakon Peking i Londona, no svi su šutjeli. A zašto su šutjeli?

Zato što u svojim ugovorima s HPO-om imaju stavku po kojoj ne smiju govoriti ništa o politici Saveza i poslovanju. U suprotnom će biti kažnjeni. Po tome ispada da bi Sandra Paović mogla biti kažnjena.

– Ako netko misli da imamo velike stipendije, vara se. Riječ je o 2000 kuna i nešto sitno svaki mjesec. Morate se složiti sa mnom da to nije velik novac, ali svakom sportašu to puno znači – istaknula je zlatna hrvatska stolnotenisačica s Paraolimpijskih igara u Riju.

A što na sve to kaže Janica Kostelić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta?

Janica ostala šokirana

– Kada je čula za naše probleme, ostala je šokirana. Janica je sto posto uz sve sportaše i zato je ostala u čudu. Rekla mi je da će sigurno biti na Upravnom odboru Hrvatskog paraolimpijskog saveza i da će pokušati napraviti sve kako sportaši ne bi ostali bez nužno potrebnih sredstava. Oduševila me i gesta Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, koji je rekao da će financijski uskočiti ako bude potrebno – rekla je Sandra.

Osvajači medalja iz Rija dobit će novčane nagrade od države.

– Lijepo je to, a što je s onima koji su bili četvrti, peti ili šesti? Kako da oni prežive mjesec bez osnovnih uvjeta za treniranje – pita se na kraju Sandra.

Komentara 5

VS
vuk.samotnjak
10:38 23.09.2016.

Molim Vas ne uvlačite Janicu i Bandica u ove price. Ali ako već to radite onda Jana ne treba biti šokirana i prodavati maglu. Bila je u Riu i prošla je sve znamenitosti zajedno sa atletičarima umjesto da jednostavno prebrojii koliko članova IO HPO i drugih sveza,tajnika i sličnih zasluznika koji su bili u turizmu i Rio de Janeiru. Ako se pretpostavi da svi ovi ljudi glasaju za Kovačića onda se može zaključiti da je on novce uzeo sportašima i bahato častio poslušnike. U kojem svojstvu su bili supruga i kćer G. Kovačića vise od 20 dana u Riu. To su sportaši platili iz svojih programa Bravo naši paraolimpijci samo se borite i dalje biti će još zaposlenih u HPO biti će još putovanja na egzotične destinacije, a Vi? Vi ste tu samo na natjecanjima i nemojte se boriti za svoja prava jer to nije ok. Borite se za vašeg dragog velikog vodu. On vam zaista dati malo mrvica ako njemu ministarstvo uplati 100 000 000 mil. kn. Zar se ne sramite u ova teška vremena biti ovako bahati G.Kovacicu Kada ste se raspitali kako i u kakvim uvjetima treniramo kako živimo Itd. Zao mi je naših paraolimpijaca ali da ovi nepotrebni nisu išli u Rio, da se nisu kupovali glasovi i prijatelji mogle bi se isplatiti i stipendije i provoditi programi. Ov nije prvi put da se ovako brojna delegacija vodi na natjecanje a u isto vrijeme invalidne osobe nemaju asistente o njima se brinu druge osobe sa invaliditetom. Zašto kad već ima novaca svi sportaši nisu imali svoje trenere? Zašto g. Kovacicu jel znate da sa ovakvim postupcima štetite ukupnoj populaciji invalidnih osoba i sportašima sa invaliditetom a vrhunskim sportasima radite ogromnu štetu. Sto će reci porezni obaveznici kada vide koliko se novaca potrošilo na turizam u Rio de Janeiru

P1
Pu.1991.Vu
18:02 24.09.2016.

Svaka cast.Sandra ti si jedina koja je smogla hrabrosti da progovori nepravdi prema paraolimpjcima.od strane.HPO.nije prvi put da G.Ratko Kovacic.vodi svoju obitelj na izlet.bili su ono vec u Riju.pa i u Dohi.i nije samo to vec cjeli izvrsni odbor Hpoa.je bio u.Riju.a ta egzibicija je kostala. Nase prezne obveznike.72000O.000..sedamsto dvadeset tisuca kuna..pa se pitam kako to da za nase paraolimpijce.koji ostvaruju vrhunske rezultate.nema novaca..a za g.Kovacica i obitelj.te izvrsni odbor.Hpo.novac nije problem.

VE
vecernji5
10:47 24.09.2016.

Posto ne mogu kvotati ostavit ću ovako odgovor. Ako je ovo sve istina sta ste napisali, da je Ratko Kovacic vodio ženu i kćer u Rio?! na račun te organizacije, te da su išli i drugi tako turistički, onda je to PRESTRASNO! To je kriminal. Ratko Kovacic ovako izgleda simpatično, ali takvo vladanje je strašno i trebao bi odgovarati za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije