Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport i politika

Orešković: Sport je jako važan, treba u njega ulagati

2016 Rio Olympics - Athletics - Final - Women's Discus Throw Final - Olympic Stadium - Rio de Janeiro, Brazil - 16/08/2016. Sandra Perkovic (CRO) of Croatia reacts.   REUTERS/Kai Pfaffenbach   FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTIS
Foto: Reuters/PIXSELL
21.09.2016.
u 10:38

– Za Bandića se ne može reći da on to radi samo u predizbornim danima jer ja ga na sportskim priredbama viđam i kada se ne vode političke kampanje, kaže Mateša

S nevjericom smo pratili izbornu kampanju i to kako, u godini rekordne berbe olimpijskih medalja, nijedna od političkih grupacija u svojim izbornim programima (obećanjima) ne spominje problematiku tjelovježbe i sporta.

Neke čudi i kako “spin-doktori” najjačih političkih aktera nisu posegnuli za sportskim temama, a jedini koji je stalno isticao (i koristio) svoju bliskost sa sportašima bio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, kako se on na ovim izborima nije proslavio, ostali su valjda procijenili da toga na izbornom semaforu nema velike koristi.

Sportaši žele u Zagreb

– Za Bandića se ne može reći da on to radi samo u predizbornim danima jer ja ga na sportskim priredbama viđam i kada se ne vode političke kampanje. Zbog takvog statusa sporta u glavnom gradu mnogi nadareni sportaši sele se u Zagreb što su ad hoc, a ne sustavna rješenja – ističe predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Poput njega, zatečen izbornim nezanimanjem stranaka za sport i sportaše bio je i bivši ministar sporta Dragan Primorac:

– Ja sam vidio program HDZ-a i on ističe razvoj školskog i sveučilišnog sporta, no u situaciji olimpijskog uspjeha kakav se ne pamti za državu te veličine uopće nitko nije dovoljno poentirao na sportu. Nažalost, većina ljudi u politici ne živi sa sportom i nije jednostavno preko noći naučiti kolika je njegova vrijednost. Nije to zločesto niti oni to čine namjerno, nego oni jednostavno ne znaju iskoristiti ono što im se nudi na pladnju. Očito je da tu postoje i određeni strahovi političara. Jer, ako ne živite sa sportom, onda vam je raditi s poznatim sportašima svaki put dodatan napor i stres jer to jednostavno nije njihov svijet. Nijedna aktivnost ove države nije toliko dobroga Hrvatskoj donijela kao sport, no političari misle da je to bogomdano i da se oko toga ne treba truditi.

Premda više nije u politici, prof. dr. sc. Dragan Primorac, priznati genetičar i forenzičar, uvjeren je u sljedeće:

– S obzirom na to da je nacija ovog trenutka toliko senzibilizirana oko sporta, uvjeren sam da sljedeća Vlada neće moći ignorirati sportska postignuća hrvatskih sportaša. Razgovarao sam i s nekim osvajačima medalja i sa svih mogućih strana radit će se pritisak da država učini iskorak prema sportu. Sada je važno da to shvati i sljedeći premijer i da se izbori da sport ima status koji mu i pripada.

Na tom je tragu i tehnički, uskoro bivši premijer Tihomir Orešković čija je prilika da promijeni Hrvatsku prekratko trajala. Kad smo razgovarali na proslavi 25. rođendana HOO-a, kazao je:

– Postoji prostor da se u Hrvatskoj u sport više investira. Treba vidjeti što po tom pitanju rade druge zemlje i, ako treba, promijeniti naš model financiranja sporta. Za razliku od Hrvatske, u Kanadi, u zemlji iz koje sam ja došao, sponzori puno više pomažu sport nego država pa bismo mi trebali možda razmisliti o novom, bolje izbalansiranom financijskom modelu.

HOO čeka odgovor Vlade

HOO je nakon Rija tehničkoj Vladi poslao molbu da država osvajače olimpijskih medalja nagradi iznosom koji je bio 2008. (za zlato je bilo 208 tisuća kuna), a ne prepolovljenim nagradama.

– Dok nova Vlada ne stupi na scenu, mi ćemo vidjeti kako možemo pojačati investicije i nagrade u sportu.

Tako govori sad već bivši premijer koji iz ovog političkog okruženja odlazi s velikim oprezom što se vidjelo i po njegovoj duhovitoj reakciji na zahtjev za autogram jednog našeg poznanika. Naime, kada je taj čovjek iz džepa izvukao neki poluzgužvani papir, Orešković ga je sa smiješkom dobro “provjerio”:

– Moram samo vidjeti što je na ovome papiru da ne bih večeras neplanirano postao jamac za kredit. Znate, svašta sam ja ovdje iskusio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije