Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prema kulinarskom chefu

Ako volite krumpir i batat, uživat ćete i u jamu! Ima manje kalorija od batata i jedinstven okus

Krumpir
Shutterstock
28.11.2021.
u 07:00

Yam zahtijeva više ulja, vrhnja ili maslaca kada se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira ili batata, kaže kulinarski chef.

Ako ste se ikada pitali je li jam isto što i slatki krumpir ili batat, odgovor je da je riječ o različitim vrstama povrća. Naime prema riječima šefa kuhinje Marca Bauera, glavnog kuhara u Međunarodnom kulinarskom centru, 'jam karakterizira tamna i ponekad gruba koža, dok je meso svjetlije'.

- Isto tako, jam zahtijeva više ulja, vrhnja ili maslaca kada se kuha jer sadrži više škroba od slatkog krumpira - rekao je Bauer za Real Simple, a ima i jedinstven ukus. Isto tako, u usporedbi sa slatkim krumpirom, manje je sladak i više suh.

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

Krumpir
1/8

 

Batat s druge strane ima svjetliju koru, sužene krajeve i svjetložuto do tamno narančasto meso. Njemu nećete morati dodavati mnogo maslaca, ulja ili vrhnja, a kada je riječ o receptima, mogućnosti su beskrajne: krumpirići od batata, pire od batata, pečeni batat ili punjeni pečeni batat.

Što se tiče njihove nutritivne vrijednosti, porcija jama od 100 grama osigurava oko 30 posto dnevne doze C vitamina i oko 800 mg kalija. Nasuprot tome, ista porcija krumpira jam od 100 grama dat će vam više od tri puta više od potrebnog dnevnog unosa A vitamina i 330 mg kalija; a ako si brojite kalorije, jam je bolji jer ima više od 20 posto manje kalorija od batata.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije