Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svestrani narodni lijek

Znamo da češnjak ima mnoga ljekovita svojstva, a novije studije kažu da podiže - i libido

češnjak
pexels.com
14.03.2023.
u 14:30

Češnjak, kažu stručnjaci, može u tijelu povećati i razinu dušikovog oksida, spoja koji pomaže širenju krvnih žila, što također potencijalno  pomaže u poboljšanju erektilne funkcije.

Češnjak se povezuje sa cijelim nizom zdravstvenih prednosti, a studije najviše idu u prilog tome da pomaže u borbi protiv upala, smanjuje razinu kolesterola, te štiti od kroničnih bolesti. A čini se kako ovaj popularni lijek iz narodne medicine ima još jedan benefit; poboljšavanje seksualne funkcije, odnosno povećavanje libida.

Genijalan razlog da stavite češnjak pod jastuk već večeras

češnjak
1/6

Naime, brojne su studije na ljudima i životinjama otkrile da određeni spojevi pronađeni u češnjaku mogu povećati protok krvi i poboljšati funkciju krvnih žila, što naravno može biti korisno i za liječenje seksualnih problema poput erektilne disfunkcije kod muškaraca.

Jedno je istraživanje provedeno na 49 starijih muškaraca otkrilo tako da erektilnu funkciju znatno poboljšava lijek koji uz ostalo sadrži i odležani ekstrakt češnjaka i ginsenga.

Osim toga, češnjak također može u tijelu povećati i razinu dušikovog oksida, spoja koji pomaže širenju krvnih žila, što također potencijalno  pomaže u poboljšanju erektilne funkcije, no stručnjaci oprezno ističu da je za takve sigurne tvrdnje ipak potrebno napraviti još studija.

Može li češnjak povećati plodnost kod muškaraca?

Osim povećanja protoka krvi, neke su studije otkrile da može pomoći u promicanju muške plodnosti pa je tako jedna veća meta studija objavila da češnjak, vjerojatno zbog svojih antioksidativnih svojstava, pomože povećati proizvodnju sperme i povećava razinu testosterona.

U nedavnoj studiji na životinjama, S-alil cistein, spoj pronađen u češnjaku, povećao je proizvodnju testosterona kod miševa, dok je druga studija na životinjama također pokazala da odležani ekstrakt češnjaka može zaštititi od promjena u proizvodnji sperme i razina testosterona uzrokovanih kemoterapijom.

Ipak, i tu su, kažu stručnjaci, za sigurne tvrdnje potrebna daljnja istraživanja.

Djeluje i kao antioksidans

Antioksidansi ne samo da mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti, već mogu igrati i0 ključnu ulogu u seksualnom zdravlju i plodnosti, a njima je bogat svježi češnjak, kao i ekstrakt češnjak pa oba mogu pomoći u organizmu neutralizirati štetne spojeve poznate kao slobodni radikali.

Jedna je studija napravljena na 100 muškaraca koji su se liječili od neplodnosti dokazala tako da uzimanje dodatka antioksidansa može znatno povećati broj spermija, piše portal Healthline.

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar - češnjak

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije