Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wine Gourmet Weekend

Vino za naš turizam znači doživljaj više

Wine Gourmet Weekend (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/5
13.04.2012.
u 15:06

Na festivalu koji će se održavati od petka do nedjelje predstavit će se više od 200 brendova vrhunskih vina i delicija.

Znalci, kritičari, proizvođači, poslovnjaci ili samo zaljubljenici u vino i gastronomiju u iduća tri dana moći će doznati novosti, susresti se s ljudima iz svijeta vina i biti viđeni na – Zagreb Wine Gourmet Weekendu, međunarodnom festivalu vina i gastronomije, koji je jučer otvoren u Zagrebu. Četverogodišnja tradicija okupljanja na ZWGW-u nastavljena je i ove godine u Gliptoteci HAZU i Kaptol centru, a otvorili su ga ministri turizma i poljoprivrede Veljko Ostojić i Tihomir Jakovina.

Ministar turizma Veljko Ostojić istaknuo je važnost i ulogu domaćeg vinarstva u promociji Hrvatske, a posebno u turizmu, u kojem vino prati gastronomiju i jamči – posebno kada je riječ o vrhunskim vinima – doživljaj više. Pozdravio je ovog tjedna dogovorenu suradnju i potpisan sporazum ZWGW-a te najznačajnijih domaćih udruga i vinara – Vinistre, Graševine Croatice, Dalmacija Wine Expa i Vina Dalmacije. Važan je to korak, rekao je, za nastup na stranim tržištima, na kojima će Hrvatska moći razviti segment predstavljanja vinskog turizma, a bit će to i prilika za predstavljanje ostalih hrvatskih turističkih sadržaja.

Dobar smjer

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je iznimno zadovoljan smjerom u kojem se posljednjih godina kreće domaće vinarstvo. Dodao je da se ulaskom u Europsku uniju u toj različitosti tradicija, običaja, ukusa i navika hrvatska vina moraju isticati kakvoćom i specifičnim organoleptičkim svojstvima. Razvoj sektora vinarstva ministar vidi u baziranju na povećanju udjela kvalitetnih i vrhunskih vina te vina od naših autohtonih sorti.

– Ponosni smo što smo okupili najznačajnije domaće vinare, značajne strane goste i izlagače, koji će svojim iskustvom i poznavanjem tržišta moći pomoći domaćim proizvođačima. Za posjetitelje osmislili smo program koji će – nadamo se – zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje – rekao je direktor festivala Dražen Lazić, najavivši brojne panele, degustacije te filmski program, koji je počeo sinoć premijerom dokumentarnog filma o najpoznatijem hrvatskom vinaru na svijetu Miljenku Mikeu Grgichu “Kao stara loza”.

– Prepoznajemo potrebe vinara, maslinara i proizvođača gastrodelicija za dopiranje do krajnjeg potrošača. Prva smo komercijalna banka koja je još prije nekoliko godina ponudila posebne kreditne linije upravo za ovaj segment poduzetnika – poručila je Daniela Roguljić Novak, članica uprave Zagrebačke banke, koja tradicionalno prati Zagreb WGW.

Chefovi sa zvjezdicama

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu predstavit će se 200 brendova vrhunskih vina i delicija koje će posjetitelji moći kušati tijekom festivala. Ono što ZWGW izdvaja od srodnih festivala pedesetak je vrhunskih stranih izlagača, čija se vina rijetko mogu naći u Hrvatskoj. Uz panele, radionice i masterclass predavanja na WGW-u nastupili su jučer Damiano Nigro, chef ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice iz restorana Relais Vila D’Amelia, koji je kuhao i za englesku kraljicu. U kulinarskoj radionici zamijenila ga je Marina Gaši, mlada nada hrvatske gastronomije iz Istre, a specijalnost joj je sirova riba. “Pozdrav iz Kanade” donio je Goran Amnegard, jedan od vodećih švedskih kuhara. Jedini proizvođač vina u Švedskoj, Goran proslavio se svojim ice wineom Vidal, koje je osvojilo zlatnu medalju 2011. na IWC-u u Portugalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije