Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sasvim normalno

Uvijek morate na zahod za vrijeme treninga? Gastroenterolog otkriva moguće razloge

Shutterstock
17.06.2020.
u 07:00

Obukli ste sportsku odjeću, pripremili svu opremu i napokon krenuli trenirati, ali već nakon nekoliko minuta osjećate rad crijeva i morate na zahod - mnogima je poznat ovaj osjećaj.

Vjerojatno ste se, nakon što se ista scena ponovila nekoliko puta, pitali je li normalno da morate obaviti veliku nuždu baš za vrijeme treninga, a gastroenterolog ima odgovor.

Rudolph Bedford, gastroenterolog iz Santa Monice rekao je za The Healthy da pacijenti često dođu s ovakvim slučajem, a najčešće su to oni koji trče ili bicikliraju.

Neke sila na zahod uhvati na sredini treninga, a neke poslije jer tijelo još nekih 45 do 60 minuta nakon završene tjelovježbe radi na isti način kao i tijekom.

Dr. Bedford otkrio je da nema puno istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem, ali jedno veliko objavljeno je još 1991. u magazinu Gut, a provedeno je na Sveučilištu Witwatersrand u Johannesburgu. Na 10 sudionika promatrali su kakav efekt tjelovježba ima na rad crijeva, a sudionici su u tri navrata po tjedan dana trčali na traci ili biciklirali na sobnom biciklu. Zaključili su da se potrebno vrijeme za probavljanje hrane smanjilo s 51,2 sata kod sjedilačkog načina života, na 36,6 sati kod sportskog. "Istraživanje je jasno pokazalo da tjelovježba ubrzava rad crijeva, ali zašto - to još ne znamo", rekao je Peter K Chang, gastroenterolog iz New Yorka.

Ipak, mnogi liječnici nagađaju zašto bi to moglo biti tako.

Mijenja se razina hormona
Razina hormona se mijenja tijekom fizičke aktivnosti, a glavnu ulogu ima hormon vazoaktivni intestinalni peptid koji stimulira pokretanje crijeva. Također, podiže se razina adrenalina koji sigurno ima ulogu u probavi. 

U pitanju su živci
Kada se sportaši pripremaju za neko natjecanje, mogu osjetiti više nervoze ili uzbuđenja nego inače, a upravo to može utjecati na rad probave, odnosno ubrzati je. 

Cirkulacija
Dok vježbate, krv u vašem tijelu odlazi do mišića kako bi im osigurala kisik, objasnio je dr. Bedford. "Reakcija crijeva na tu pojavu je kontrakcija koja onda dovodi do osjećaja težine u trbuhu i potrebe za odlaskom na zahod."

Riješite se dosadnih napasti na prirodan način:

Previše vode
Hidratacija je jako bitna, naglasio je dr. Bedford, ali previše iste može vas tjerati na zahod prečesto. "Najčešće to vidim kod biciklista i trkača."

Iako je iritantno i ometa vas, znajte da je ova pojava potpuno normalna i zdrava. Liječnici predlažu da izbjegavate kavu i kofein koji tjeraju na zahod kako biste mogli nesmetano odraditi trening, a ako ne možete nikako funkcionirati bez dnevne doze kofeina, onda ju unesite toliko prije treninga da stignete uživati u njoj i otići obaviti nuždu.

Ipak, ako osjećate grčeve pri svakom treningu i imate proljev, trebali biste posjetiti liječnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije