Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okić

Uspon Dragojlinom stazom do zidina Staroga grada

Okić
Robert Anić/Pixsell
26.10.2020.
u 13:31

Književnica i ilirka Dragojla Jarnević bila je prva žena koja se još 1843. popela na Okić. I to – bosa

Strašno stremi i skliski put prieko onog kamenja i porušenih razvalina bi s pogibeljom skopčan i plazenje po njemu vratolomno, ali moja želja na verh dospieti, čini me svu pogibao prezirati, i ja, cipele s nogu uzamši, a oideću oko mene uzko gori zadevenu, pustih se kao mačka gori plaziti; sad deržeći se za onuda bujeće korenje sada za sverših od dubovah i opet za klisure”, opisivala je književnica i pripadnica ilirskog pokreta, Karlovčanka Dragojla Jarnević kako je izgledao njezin uspon s južne, strmije strane Okića.

Izvela ga je 11. rujna 1843. godine, upisavši se u povijest kao prva žena koja se ovamo popela, k tome još i bosonoga. Taj se njezin uspon smatra prvim alpinističkim usponom u Hrvatskoj, a njime je započela i planinarska povijest okićkoga kraja, danas poznatog vježbališta planinara i alpinista, smještenog na krajnjem jugoistočnom dijelu Samoborskog gorja, dvadesetak kilometara jugozapadno od Zagreba, negdje na pola puta između Samobora i Jastrebarskog.

Automobilom se iz može Samobora do planinarskog doma Maks Plotnikov otvorenog u dane vikenda i blagdanom, u kojem se može pojesti i prenoćiti. Taj se dom nalazi ispod starog grada, a iz Samobora je do njega nekoliko putova automobilom – preko Kladja, Konšćice i Klake te preko Cerja, Manje Vasi i Kotara ili iz Novog Sela Okićkog ili iz Svetog Martina. Šetnja i alpinističko penjanje započinju kod planinarskoga doma.

Sa zidina smještenih na 499 metara nadmorske visine pogled seže prema Posavini, Pokuplju, Zagrebu, Medvednici i Plešivici na čijem se stjenovitom vrhu grebena stari grad i nalazi. Od planinarskog doma Maks Plotnikov u podnožju do ruševina može se za desetak minuta popeti strmom stazom ili alpinističkima – Žoharovim putem osiguranim sajlama i klinovima ili Dragojlinom stazom koja počinje na pola puta između Domovića (Podgrađa) i doma pod Okićem, a ime je dobila po neustrašivoj Karlovčanki koja se njome s prijateljem uspela zabilježivši po povratku:

“...razgledavajući tek sad onu klisuru, prođoše mi strahi kroz ledja, i pomisao, po kakovih klisurah i nad kakovi ponori visjasmo, tieraše mi znoj na čelo”.

Isplanirate li izlet u ovoj kraj, neka jedna od postaja bude i seljačko domaćinstvo obitelji Slakoper, Etno-kuća pod Okićem u kojoj se može i prenoćiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije