Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planinarski domovi

Utočišta Samoborskog gorja

Planinarski domovi
Foto: TZ Samobor
1/7
10.05.2021.
u 12:44

Ovdje se možete odmoriti, okrijepiti i provesti noć

Planinarska kuća “Scout”
Nalazi se u Noršićkom jarku, na livadi okruženoj šumom, a do doma se dolazi iz Bregane i kod Divljih voda dalje se nastavlja donjom cestom. Na livadi se uz najavu može prespavati i u šatorima, a objekt nudi i spavaonicu s 25 ležajeva. Poslužuje se piće, velikim grupama i hrana, a otvoreno je subotom i nedjeljom od 1. travnja do 31. listopada. Za rad kroz tjedan može se nazvati upravitelja Srećka Boškovića na 098/310-808.

Planinarski dom “Ivica Sudnik”

Planinarski dom “Ivica Sudnik”
Foto: TZ Samobor

Najkraća ruta do doma je iz Ruda, a nalazi se na prijevoju između Lipovačke i Rudarske Drage. Ime je dobio prema višedesetljetnom predsjedniku društva, a posjetiteljima, osim graha na povrću bez zaprške koji je specijalitet, nudi sezonske obroke za koje će izdvojiti do 50 kuna. Dom ima 30 ležajeva, no zbog korone istodobno noćiti mogu samo članovi jedne planinarske grupe. Radi subotom i nedjeljom.

Gostinjac “Sveti Bernard”

Gostinjac “Sveti Bernard”
Foto: TZ Samobor

Vodi ga Planinarska bratovština sv. Bernarda iz Samobora, a popularan je kao mjesto molitvenih susreta te duhovnih obnova. Za simboličnu naknadu posjetitelji mogu dobiti piće, ali ne i obroke, a objekt nudi i 22 ležaja za noćenje. Otvoren je nedjeljom tijekom cijele godine, osim na Cvjetnicu, Uskrs, 1. studenog, na Božić i Štefanje, te zadnjeg vikenda u kolovozu. Do gostinjca se pješice dolazi od Slanog dola.

Planinarski dom “Žitnica”

Planinarski dom “Žitnica”
Foto: TZ Samobor

Nalazi se oko kilometar jugozapadno od vrha Japetića, a do njega se dolazi od Šoićeve kuće ili Dragonoša. Planinari ondje mogu kupiti i literaturu poput knjiga, dnevnika i planinarskih karti Samoborskog i Žumberačkog gorja. Noćenje zbog korone Žitnica ne nudi, a topli obroci poput graha, kobase i roštilja mogu se jesti samo na terasi. Dom je otvoren petkom poslijepodne te subotom i nedjeljom.

Planinarski dom “Željezničar”

Planinarski dom “Željezničar”
Foto: TZ Samobor

Jedini je dom koji nema prilaz autom, ali zato do njega vodi desetak uređenih staza od kojih je najbolja ona iz Prekrižja Plešivičkog. A kao “nagrada”, od njega se pruža predivan pogled na Medvednicu i Zagreb. Zbog epidemije trenutačno nema noćenja, ali pića i standardne planinarske hrane zato ima napretek. Dom se nalazi samo deset minuta od vrha Oštrca, a otvoren je vikendom tijekom cijele godine.

Planinarski dom “Dr. Maks Plotnikov”

Planinarski dom “Dr. Maks Plotnikov”
Foto: TZ Samobor

Nalazi se u samom podnožju zidina staroga grada Okića, a do njega se dolazi iz Samobora ili Sv. Martina preko Konščice do Klaka. Manji je od ostalih, no zato nudi izvrsne domaće štrudle, ajngemahtec i duge tople obroke, a tu je i spavaonica s 14 ležajeva. Dom radi petkom, subotom i nedjeljom te blagdanima, a u blizini su stari grad Okić i piramida na vrhu Plešivice te planinarske staze za sve razine kondicije.

Planinarski dom “Cerinski vir”

Planinarski dom “Cerinski vir”
Foto: TZ Samobor

Ime je dobio po obližnjem slapu koji je visok oko 10 metara i najveći je u Samoborskom gorju, a nalazi se u zaselku Cerina, na 331 metru visine. Iz epidemioloških razloga trenutačno ne nudi noćenje, ali se zato ondje mogu pojesti štrudle od domaćeg tijesta i tradicionalna jela poput samoborske kotlovine što će koštati, kao i u drugim domovima, između 25 i 50 kuna. Prilazi se iz Smerovišća, cestom prema Šipačkom brijegu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije