Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje u domu

Umjesto osvježivača zraka kupite tegle sa lavandom i geranijem

stan
Foto: Shutterstock
25.01.2016.
u 08:02

Osvježivači zraka sadrže limonen koji sam po sebi nije opasan, ali u kontaktu sa zrakom molekule se spajaju u opasni formaldehid

 Svakoga dana zapljusnuti smo brojnim reklamama koje nas mame da kupimo razne osvježivače zraka, mirisne svijeće i slične proizvode.

No profesor Alastair Lewis iz Nacionalnog centra za atmosferske znanosti sveučilišta u Yorku kaže da su istraživanja koja je provodio potvrdila da ti mirisi mogu stvoriti koktel spojeva koji su vrlo štetni za zdravlje. Svoje istraživanje proveo je u šest suvremenih obiteljskih kuća i otkrio je da su najviše koncentracije limonena, supstancije koja miriše na citruse.

U dvije kuće u kojima su osvježivači zraka intenzivno korišteni koncentracije limonena bile su tolike da je on morao naknadno namještati svoje instrumente. Objašnjava da limonen sam po sebi nije opasan, no ako dođe u kontakt s ozonom, kojeg u izobilju ima u zraku, dvije molekule limonena se spajaju i pretvaraju se u formaldehid, vrlo opasnu i kancerogenu kemikaliju. U svim kućama razina toga spoja bila je visoka. Zatim je u te kuće unio različite biljke i ponovno proveo mjerenja. Razina limonena bila je još viša, ali je formaldehida bilo znatno manje.

Formaldehid su najbolje upijali bršljan, paprati, geranij i lavanda. Na kraju je njegova preporuka da ne koristimo biljke kako bismo neutralizirali nusprodukte osvježivača zraka, već da umjesto njih svoj dom osvježimo teglama sa živom lavandom i geranijem. 

>>5 nevjerojatnih načina da iskoristite limun

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije