Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silika gel

U borbi protiv plijesni može pomoći i jedna mala stvar koju uglavnom svi odmah bacaju...

Instagram/1203graines
18.02.2022.
u 06:53

Riječ je o paketiću silika gela koji se može pronaći u kutiji s novim cipelama, paketu s odjećom i drugim tek kupljenim stvarima...

Nakupine plijesni mogu biti ozbiljna prijetnja našem zdravlju, posebno onima sa zdravstvenim problemima poput ekcema ili astme, a premda je često teško riješiti je se; postoji jedna stvar koju većina nas baca, a koja u tome može pomoći.

Riječ je o paketiću silika gela koji se može pronaći u kutiji s novim cipelama, paketu s odjećom i drugim tek kupljenim stvarima, a štite predmete od vlage, što ih čini savršenima i za sprečavanje vlage u domu.

Prilikom brijanja koristite gel za tuširanje? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

1/7

Jedan od načina na koji ih možete upotrijebiti, kažu korisnici Instagrama na računu Which?, jest da ga stavite na prozorsku dasku ili u  kupaonicu da uhvati dio kondenzacije.

Također, pišu, paketiće možete držati u torbi za teretanu ili u vlažim tenisicama kako biste im vratili svježinu, pa čak i u kutiji za alat kako biste spriječili razvoj hrđe.

S njima možete zaštiti i kozmetiku tako da jedan paketić ubacite u neseser, što će spriječiti pretjerano sušenje proizvoda na bazi pudera; a na isti način zaštite i kutiju sa starim fotografijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Which? (@whichuk)

Budući da bakterije uglavnom najviše vole vlažan okoliš, ovi će paketići spriječiti i njihovo nakupljanje, a s tim će spriječiti i razvoj neugodnih mirisa (npr. u torbi sa sportskom opremom ili tenisicama).

Vrećice sa silika-gelom koje još ne namjeravate koristiti držite u spremnicima koji ne propuštaju zrak i obavezno ih čuvajte dalje od djece i kućnih ljubimaca koji ih mogu progutati jer su otrovne.

Druga rješenja za plijesan koja sami možete napraviti

  • Eterično ulje čajevca – 20 ili više kapi ubacite u 200 ml vode u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte zahvaćeno područje i ostavite da se osuši.
  • Eterično ulje eukaliptusa – isti postupak kao s uljem čajevca
  • Alkoholni ili jabučni ocat – pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirajte područje, pa ostavite da se osuši. Ponovite nekoliko puta.
  • Kamena sol – ta je sol nešto više obrađena od kuhinjske soli i dobro privlači vlagu. Bušilicom izbušite nekoliko rupa na plastičnoj kanti pa je stavite u drugu kantu. Uspite sol i ostavite kante u prostorijama u kojima želite smanjiti vlagu; kad se na dnu kante bez rupa skupi voda, izlijte je i promijenite sol.
  • Soda bikarbona – napravite pastu od mješavine sode bikarbone i octa (ili pola-pola octa i vode). Koristite se alkoholnim octom ako vam miris jabučnog octa ne odgovara ili ne želite da se odviše zadržava u prostorijama jer alkoholni nema miris.

Pastu nanesite na zidove s plijesni i ostavite da se osuši. Ne brinite ako se mješavina zapjeni, to je normalna reakcija kiselog octa i lužnate sode bikarbone. Smjesu nakon sušenja sastružite i ponavljajte postupak dok ne uklonite problem, piše Mirror.

Plijesan u prtljažniku iznenadila radnike u praonici auta: "Kako nisu osjetili smrad?"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije