Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alga Chondrus crispus

Tiktokeri su poludjeli za 'irskom mahovinom': Evo što ona stvarno radi i je li ju sigurno uzimati

Instagram/@hannasallenlennerthson
27.10.2022.
u 16:30

Budući da još nije bilo mnogo istraživanja, teško je reći je li Chondrus crispus dobra za svakoga i u kojim količinama, kaže dijetetičarka Beth Czerwony, a slažu se i drugi stručnjaci.

Chondrus crispus zvana i irska ili karagenska mahovina vrsta je crvene alge koja u izobilju raste uz stijene atlantske obale Europe i Sjeverne Amerike i tradicionalno se koristi u proizvodnji hrane za izradu želea, zgušnjavanje i stabilizaciju. Ipak, u zadnje je vrijeme na društvenim mrežama eksplodirao trend konzumiranja ove alge, pa ju mnogi u hranu i piće dodaju zbog njenih navodnih benefita i zdravstvenih koristi.

Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice

1/10

Tako se na TikToku i Instagramu u Chondrus crispus kunu i korisnice čiji lifestyle slijede milijuni; poput Kim Kardashian i Cardi B,, a većina algu dodaje u čajeve, smoothieje, jogurte i sokove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chef Deena (@chefdeena)

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je još uvijek premalo tvrdnji vezanih za nju i znanstveno dokazano, pa ni Europska agencija za sigurnost hrane još nije registrirala nijednu od tih navodnih dobrobiti Chondrus crispus alge.

"Budući da još nije bilo mnogo istraživanja o irskoj mahovini, teško je reći je li sigurna za svakoga", kaže Beth Czerwony, dijetetičarka iz Centra za prehranu klinike Cleveland. Chondrus crispus je, objašnjava, alga bogata jodom, a kao i sve morsko povrće, dobra je kao bogati izvor vlakana.

Ipak, za sada je samo jedna studija rađena na lososima otkrila da njima poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava; što je jedan od razloga zašto je procvao trend njenog uzimanja; no još nisu dovršena daljnjih istraživanja koja bi pokazala ima li iste benefite i za ljude.

Czerwony tako oprezno kaže da ova alga, zahvaljujući svojim vlaknima, teoretski može biti dobra za crijeva i može pomoći pri mršavljenju i poboljšati zdravlje srca.

- No ona je puna i joda koji je koristan za podržavanje funkcije štitnjače ali koji većina ljudi unese dovoljno i redovnom prehranom, pa ga se s algom može konzumirati i previše, što pak može dovesti do hipotireoze ili slabog rada štitnjače - upozorava Czerwony i dodaje da razno morsko bilje, ovisno o lokaciji, može čak sadržavati neke teške metale.

“Irska morska mahovina se kuha s kondenziranim mlijekom, cimetom i šećerom, a poslužuje se i s voćnim sokom tako da se skuha i procijedi, te pomiješa sa sokom", dodala je autorica knjige Motherland: A Jamaican Cookbook Melissa Thompson za one koji se ipak odluče probati ovu 'super namirnicu'.

Ipak, i u samoj proizvodnji dodataka od algi ima i skeptika i onih koji su još oprezni pa suvlasnica tvrtke Sea Moss Boss koja prodaje Chondrus crispus, Tee McKen kaže:

"Mnogi su upoznati s njenim dobrobitima, ali tvrdnje su često pretjerane". McKen dodaje da se popularnost biljke može pripisati samoproglašenom iscjelitelju Alfredu Bowmanu.

"Iako je preminuo prije par godina, često je tvrdio da liječi ljude od raznih, čak i neizlječivih bolesti, a nerijetko je u tom kontekstu spominjao i Chondrus crispus pa je ljudima u svijesti ostalo da ju je on odobrio".

Ipak, McKen koja je s Jamajke i udata za Irca kaže da se u obje zemlje ova alga tretira kao prava super namirnica.

"Jedna je od ključnih namirnica na Jamajci gdje mnogi tvrde da njoj duguju dobro zdravlje i dugovječnost", rekla je.

No bez obzira na sve te tvrdnje i brojne pristaše, dok se ne dovrše započeta istraživanja o 'irskoj mahovini', liječnici usprkos popularnim trendovima svima savjetuju njenu umjerenu konzumaciju.

Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije