Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postoje, ali ne rade

Premalo aktivnih udruga za pomoć ženama žrtvama nasilja

nasilje
photos.com
17.11.2010.
u 10:00

Mamula: Na popisu stoji više od 80 organizacija, no prema kriterijima EU zapravo rade samo 32, što je premalo

Udruga Ženska soba provela je od travnja do srpnja istraživanje o broju i dostupnosti udruga koje pružaju izravnu pomoć ženama žrtvama nasilja u Hrvatskoj.

- Željeli smo dobiti uvid u područja i oblike rada organizacija, kapacitete, educiranost kao i doprinos koje one daju u području suzbijanja nasilja protiv žena. U startu smo na popisu imali više od 80 organizacija, no nakon što smo postavili kriterije da organizacije moraju raditi dulje od dvije godine, imati najmanje 10 savjetovanja mjesečno te da nisu crkvene ili političke organizacije, došli smo do brojke od 32 organizacije koje pružaju izravnu pomoć ženama žrtvama nasilja, ističe Maja Mamula, voditeljica projekta i predsjednica Udruge Ženska soba, dodajući kako u odnosu na preporuke Vijeća Europe taj broj u našoj zemlji nije dovoljan.

Mamula kaže kako je na području Zagreba najveći broj udruga koje pomažu ženama žrtvama nasilja, dok ih je manje u Rijeci i Splitu. 

- Osijek je grad koji nema organizaciju civilnog društva za rad sa ženama žrtvama nasilja, i to je zabrinjavajući podatak.

Osim toga, situcija je posebno loša u ruralnim područjima, dodaje Mamula, napominjući kako se takvim ženama pomoć najčešće pruža putem SOS telefona jer se one rijetko kada mogu uputiti i doći u najbliži grad i prisustvovati savjetovalištu, objavljuje najnoviji broj Novina Civlnog društva.

Ključne riječi

Komentara 2

SI
sinaj
14:13 17.11.2010.

Da se ukinu svi poremećeni ženski časopisi, bilo bi puno manje nasilja nad ženama jer bi žene puno trezvenije razmišljale i ne bi se cijeli život opterećivale time kako ugodit muškarcu. Da je udrugma stvarno stalo do žena liječile bi uzroke, a ne posljedice.

RO
ronin
14:26 17.11.2010.

u svakom slučaju više od udruga za pomoć muškarcima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije