Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavi svoj dan

Počastite se šalicom cappuccina: Poznati brend kave otkrio kako ga pripremiti kod kuće

shutterstock
08.11.2021.
u 16:30

Cappuccino kakav poznajemo danas, prvi put se pojavio u Italiji 1930-ih, kada su aparati za kavu bili na vrhuncu popularnosti i kada su se počeli kupovati za kuću - do tada su se mogli viđati samo u ugostiteljskim objektima jer su bili preveliki i nepraktični za držati u domu.

Cappuccino i kroasan jedna je od najpopularnijih i najčešćih kombinacija za doručak u susjednoj Italiji, pa ne čudi da su njihovi baristi pravi umjetnici i stručnjaci kada je u pitanju priprema istog. Njihov poznati brend kave, Illy, otkrio je kako pripremiti ovaj napitak kod kuće, a vi se njime možete počastiti danas i tako proslaviti svjetski dan cappuccina.

Da bi ispao savršen potreban vam je aparat za kavu u kojem ćete prvo pripremiti običan espresso. Ostavite ga sa strane u šalici i krenite na najvažniji dio - pripremu pjene od mlijeka. 

Jako je bitno da mlijeko bude svježe i hladno i da ga stavite u metalni vrč. Postavite ga na dio za paru i držite blago nagnutog te upalite aparat.

Nakon nekoliko sekundi, kada vidite da se mlijeko 'podiglo' i zapjenilo, maknite s drške za paru i lagano protresite. 

Tajna dobre pjene je u mjehurićima koji su u ovom trenutku vjerojatno veliki, ali moraju biti skroz sitni, gotovo neprimjetni, da bi cappuccino bio izvrstan. Zato ponovite postupak s parom još nekoliko sekundi.

Kada dosegne temperaturu od nekih 60°C, što možete provjeriti dodirivanjem vrča rukom, pjena je gotova. Ostavite je kratko sa strane i za to vrijeme očistite aparat.

Izlijte je polako u prethodno napravljeni espresso, a vrh možete ukrasiti tekućom čokoladom za još bolji okus.

U šalici cappuccina možete uživati i ako nemate aparat. Iako neće biti kao onaj iz omiljenog kafića, pjenu možete napraviti uz pomoć francuskog čajnika. Ulijte mlijeko do negdje pola i  povlačite dršku gore-dolje, brzim pokretima, kako biste 'istukli' mlijeko i postigli sitne mjehuriće. Dodajte u espresso koji ste napravili od mljevene kave i vruće vode. 

Pijete kavu na prazan želudac? Evo što to čini vašem zdravlju

1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije