Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
industrijska hrana

Moglo bi vam prisjesti kada doznate odakle dolaze neki sastojci u hrani

pržena hrana
Foto: Thinkstock
06.11.2017.
u 08:30

"Voćni šećerni okus" koji se može naći u alkoholnim pićima, pečenim proizvodima, smrznutim mliječnim proizvodima, žvakalicama i slatkišima, zapravo se dobiva iz analnih žlijezda nekih životinja.

Industrijski proizvedena hrana sadrži niz sastojaka za koje mnogi ne znaju što su ni kako nastaju. Tu su pojačivači okusa, umjetni zaslađivači, bojila, arome i sl.

Sekret analnih žlijezda

Kada nekoj hrani ili piću treba dodati okus vanilije, maline ili jagode, uz oznaku "prirodan okus" nikome ne bi palo na pamet da je taj sastojak zapravo životinjskog porijekla. Kako piše befoodsmart.com, taj šećerni okus dobiva se iz sekreta analnih žlijezda nekih životinja koje ga ispuštaju  kako bi privukle partnera i obilježile svoj teritorij. Upravo se taj "voćni šećerni okus" može naći u alkoholnim pićima, pečenim proizvodima, smrznutim mliječnim proizvodima, žvakalicama i slatkišima.

Ljudska kosa

U peciva se dodaju sastojci koji djeluju tako da ti proizvodi dulje ostaju svježi. Riječ je o L-cistein aminokiselini koja se nalazi u noktima i kosi, a za prehrambene svrhe najčešće se koristi ona izolirana iz guščjih pera jer je u Europi, za razliku od Sjedinjenih Država, zabranjena uporaba kemijskih derivata dobivenih iz ljudske kose. Dakle, ako naručite pizzu u nekom američkom gradu, vrlo vjerojatno će u njoj biti i sastojak iz ljudske kose. 

Antifriz

Propilen glikol glavni je sastojak antifriza, a koristi se i u proizvodima za brzu pripremu hrane, poput polugotovih proizvoda, smrznutih i spremnih za pečenje i sl.

Ako pripremate neku gotovu kremu za slasticu iz kutije, provjerite sastojke i ako uočite ovaj, pazite da se ne zaslade i vaši kućni ljubimci jer je za njih propilen glikol toksičan. 

Celuloza

Poznata kao "dijetalna vlakna", koristi se i u proizvodnji pamuka te kod kruha koji se industrijski pakira u vrećice, poput tosta, narezanog kruha i sl, kako bi se u tim proizvodima smanjio udio masnoće. Svakako idući put provjerite sastojke na deklaraciji, posebice na tortiljama i spomenutim pakiranim kruhovima i pecivima. 

pržena hrana
1/11

Komentara 5

MT
Mr Tyrolix
11:17 06.11.2017.

Jeste li znali da, kada popijete čašu vode, unosite u sebe isti sastojak koji se sastoji u svinjskom analnom otvoru? Radi se o kisiku. To je logika ovog članka.

SJ
Samo ja
19:40 05.11.2017.

ako mozemo probaviti ovo sto nam serviraju nasi politicari,onda mozemo i ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije