Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imajte na umu

Jedete zdravo, a onda se zaželite brze hrane? Evo zašto je to loša ideja...

fast food
Foto: Thinkstock
1/4
09.10.2017.
u 11:01

Loše vijesti stižu nakon nedavno provedenog istraživanja sa Sveučilišta Loughborough gdje je 15 dobrovoljaca jedan dan jelo nezdravu, brzu hranu.

Danima jedete "zdravo", a onda vas uhvati želja za nezdravom hranom. Rijetki su imuni na to pa popuste željama, no nije to baš tako bezazleno.

Loše vijesti stižu nakon nedavno provedenog istraživanja sa Sveučilišta Loughborough, gdje je 15 dobrovoljaca jedan dan jelo nezdravu, brzu hranu.

Konzumirali su 78 posto više kalorija od dnevnih preporuka.

Za doručak su pojeli jaja sa slaninom i šunkom, a tijekom dana kobasice i sendvič sa sirom, pitu punjenu svinjskim mesom, burger i čokoladni muffin. 

fast food
1/2

Na kraju dana, razina inzulina u njihovu tijelu pala je za 28 posto, što je, stručnjaci tvrde – znatan pad.

Tijelo treba inzulin za pretvorbu hrane u energiju, a ako je tijelu potrebno sve više i više inzulina da to napravi, i time se potiče gušteraču na sve veću proizvodnju inzulina. Ova žlijezda žućkaste boje luči probavne enzime i dva vrlo važna hormona – inzulin i glukagon. Oba hormona ispušta direktno u krv, pa zajedno reguliraju razinu glukoze u krvi. Inzulin snižava razinu šećera u krvi i povećava razinu glukagona u jetrima. Pojačani "zahtjevi", za lučenjem inzulina gušteraču, koja je "osjetljiva" na veće količine ugljikohidrata, alkohola i sl., mogu omesti u redovnom radu, što za posljedicu može imati disfunkciju žlijezde i razvoja dijabetesa tipa 2, zaključak je istraživanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije