Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Majstorica za slatko: Stvaranje hrane jako je intiman čin

Osim što postaje šefica, bit će i predavačica na internoj Bluesun Akademiji na kojoj se obrazuje osoblje hotela, ali i učenici srednjih škola
17. listopada 2017. u 09:15 0 komentara 752 prikaza
Petra Jelenić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kao djevojčica htjela je biti veterinarka, a pred njezinim slasticama poklonit će se danas i najzahtjevniji gurmani. Petra Jelenić najpoznatija je hrvatska majstorica za slatko, a tijekom 23-godišnje karijere obišla je dobar dio svijeta i dokazala se u cijelom lancu uglednih hotela i restorana, ali i kao konzultantica. No, odlučila se nedavno na zaokret u karijeri i prihvatila je ponudu Bluesun hotels & Resorts.

O’š kolač O’š kolač Slastičarstvo je dinamičan posao

Profesionalni preokret

Postaje njihova korporativna pastry chefica i predavačica na internoj Bluesun Akademiji, a ta je suradnja već nazvana, nogometnim rječnikom, “kulinarskim transferom godine”. Gosti 15 hotela toga lanca imat će, tako, privilegiju uživati u njezinim slasticama, a usto, osoblje Bluesuna i učenici srednjih škola učit će od izuzetne stručnjakinje.

– Mi svojim rukama stvaramo hranu za druge ljude koju će oni prinijeti ustima. Za mene je to iznimno intiman čin i potpuno sam mu posvećena. Kada se uzrujam, često mi kažu: “Daj se smiri, to su samo kolači”. Onda se tek zainatim. Meni je to užasno važno i mora biti najbolje što u tom trenutku mogu napraviti. Obožavam kreiranje, mirise, teksture. Nebitno mi je radim li delikatne torte, mijesim li prhko tijesto ili razvlačim savijače. Bitno mi je da stvaram – ističe Petra. Zanat je “ispekla” na tradicionalnim kolačima, no putovala je svijetom, upoznavala nove kulture i namirnice i tako se profesionalno usavršavala.

– Kao pastry chef godinama sam radila u raznim hotelima i zasitila se. Trebao mi je neki preokret, novi izazovi i način rada. Radila sam neko vrijeme u cateringu, četiri godine vodila sam slastičarnicu u Zagrebu. Počela sam se potom više baviti konzultacijama i razvojem svojeg slastičarskog brenda PJ – nastavlja. Telefon joj je iz Bluesuna zazvonio još prije nekoliko mjeseci, pristala je na sastanak, a nakon što je obišla većinu hotela, prihvatila je mjesto korporativne pastry chefice.

– Bluesun ima velike ambicije, a s obzirom na to da sam vidjela koliko su dosad postigli i napravili za domaću gastroscenu, uvjerena sam da možemo napraviti i još jedno čudo, ono slatko. Fasciniraju me njihovi projekti vina Stina, vlastite ekofarme goveda u Bilogori. A ono što me, da tako kažem, kupilo jest njihova Akademija jer tako mogu na izravan način utjecati na kvalitetu slastičarstva. Mislim da mi je to najozbiljniji zadatak u karijeri koji ne mogu dočekati – kaže ona.

Bluesun Akademija ustrojena je prije osam godina da bi se dodatno usavršavalo osoblje toga lanca, ali i učenike srednjih strukovnih škola.

– Koliko volim svoj poziv, toliko volim i podučavati. Čim sam počela raditi, sa 17 godina, već sam nekako, prirodno, počela i učiti ljude oko sebe. Čim bih nešto svladala, rado bih objasnila kako sam to napravila. Završila sam školu za slastičara, no ozbiljno sam počela učiti tek kad sam počela raditi. Što nas je više kvalitetnih, slastičarska scena sve će se više mijenjati – govori.

Za rad s djecom, ističe, potrebno je strpljenje.

Nekoliko generacija

– Treba im opet i opet pokazati kako se nešto radi. I objasniti zašto se nešto radi. Ja nisam prihvaćala odgovor “zato što ja tako kažem”. Treba ih naučiti kako se radi starinski, jer često će im trebati, no moraju poznavati i najnoviju kuharsku opremu. Pokaži tehnike, objasni kemijski proces, namirnicu, temperaturu. Stotinu puta – zaključuje Petra Jelenić.

Akademija je već iznjedrila nekoliko generacija učenika.

– Većina je svoju karijeru nastavila upravo u Bluesunu, a ostali su izuzetno traženi na tržištu. Stoga smo ove godine ponovno odlučili stipendirati učenike strukovnih škola koji se školuju u najtraženijim zanimanjima u Hrvatskoj, a to su kuhar, slastičar i konobar – navode pak u Bluesunu.    

Filip Horvat Mladi kuhar Jela kuham i po tri dana, a najtraženiji je moj burger od divlje tune Emily Chance Nije birao riječi Napisala negativnu kritiku o hotelu pa je zaprepastila poruka od vlasnika 01.02.2016., Zagreb - Kulinarska radionica u Centru za kulturu prehrane, u Nazorovoj 18.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL Zdravo kuhanje Uglavnom sam sjeckao, a sad kuham. I to zdravo
TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.