Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunska chefica

Lidia Bastianich za Slano&Slatko: Kad sam u Istri, puštam da mi drugi kuhaju

Lidia Bastianich
Foto: Lidia Bastianich/Facebook
1/4
09.12.2015.
u 12:00

Čuvena chefica, gurmanica i najpoznatija Istranka s druge obale strane Atlantika snima film o rodnom kraju

Nakon sezone Masterchefa u Italiji, proslavljena kuharica svjetskog glasa Lidia Bastianich uživala je na odmoru u rodnoj Puli. Za Slano&Slatko rekla je da se obožava vraćati u Istru gdje je rasla s bakom s majčine strane.

- Obožavam ući u tu staru kuću, sjesti pod smokvu u istom dvorištu i svaki se dan kupati na plaži na kojoj sam uživala kao dijete. Dolazim svake godine barem jednom, no ovaj put snimit ćemo i neke materijale za film o mom porijeklu i korijenima koji će se prikazati u prosincu ove godine. I moji unuci su ovdje u Puli pa uživam s njima pokazujući im Pulu i Istru, rekla je Lidija.

Uživa i u sjajnoj istarskoj kuhinji, a najdraže jelo joj je, priznaje, ljeti hrana iz mora, riba, škampi, sardele na savor. Žao mi je što sm propustila doći u sezoni šparoga koje obožavam, posebno u fritaji, Moram pripaziti na tajming iduće godine da se ovakva strašna pogreška ne bi ponovila - smije se najpoznatija Istranka s druge strane Atlantika.

- Obožavam svoju Istru i da mogu, sve bih ponijela sa sobom. I ovaj put u mom koferu naći će se svežnjići sušene istarske lavande i par boca ekstra djevičanskog maslinova ulja da me podsjećaju na rodni kraj.

Lidia je ambasadorica hrvatske gastronomije u SAD-u, vodi nekoliko vrhunskih restorana u New Yorku, a njezina televizijska emisija u kojoj na jednostavan i praktičan način opisuje sve što se u kuhinji događa kod pripreme jela, vrlo je popularna. Tim više što u njoj sudjeluju i članovi njezine obitelji, pa i sama mama od koje je učila kuhati.

Upravo se zahvaljujući Lidijinoj emisiji, u Americi se pronio glas o tome kako se priprema domaća pašta, suše vrganji, peku rajčice, zašto se i kako jede ječam, što su to fuži te kako spojiti kobasicu i školjku u istom tanjuru. Jota i maneštre sastavni su dio njezine ponude u restoranima u New Yorku, a američka je publika oduševljena ovakvim jelima koje je Lidija donijela kao dio obiteljskog nasljeđa došavši 50-tih godina u SAD.

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

>>Od Rovinja do Italije i Zagreba prenosi spoj mediteranske i francuske gastronomije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije