Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Kamo s namirnicama za vrijeme velikih vrućina: Drže li se čokolada i Nutella u hladnjaku?

Ako vaša kuhinja postane pretopla, dakle preko 28°C, možete je kratko vrijeme držati u hladnjaku, ali pazite da je čvrsto zamotate...
10. lipnja 2019. u 12:31 2 komentara 3957 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/3

Čokolada i Nutella se ne preporučuju stavljati u hladnjak. Naprotiv, namirnice poput čokolade i Nutelle bi trebali držati na sobnoj temperaturi. Primjerice, kada stavljate čokoladu u hladnjaku, ona potpuno gubi svoj okus, a može dovesti i do reakcije poput poprimanja nove, svjetlije boje. Isto je i s Nutellom koju kada ostavite neko vrijeme u hladnjaku, poprima potpuno novu teksturu i okus. Praktički je ne možete namazati na šnitu kruha zbog potpuno tvrde teksure, a mogla bi i frcati na sve strane uslijed svojeg novog, krutog stanja, piše Dailymail.

Držite li vi Nutellu i čokoladu u hladnjaku?

  • Da 21,78%
  • Ne 78,22%
Alga wakame Biste li ih kušali? Ovo su supernamirnice budućnosti, zdrave za ljude, ali i okoliš

Međutim, postoji jedna iznimka, čokolada s kremastim punjenjem vjerojatno će biti izložena većem riziku od kvarenja, te joj je potrebno hlađenje. Luke Owen, ekspert za čokoladu iz Novog Zelanda, govori kako bi najbolje bilo čokoladu staviti u zatvorenu posudu u hladnjaku na kratko vrijeme kako se ne bi istopila, ali je potom izvaditi na sobnu temperaturu neko vrijeme prije jela. Čokoladu bi trebalo držati između 15°C i 20°C, unutar hladnije sobne temperature. U slučaju da sobna temperatura pređe 28 stupnjeva, onda možete razmisliti o kratkom stavljanju u hladnjak. Morate ju držati podalje od sunčeve svjetlosti, a idealna bi bila hladna ostava ili ormar.

čokolada, nutella | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Još jedan razlog za držanje čokolade izvan hladnjaka je nešto što se naziva "šećerni procvat". To se događa kada se čokolada naglo ohladi, a zatim izloži toplijem zraku, što uzrokuje kondenzaciju na površini koja otapa dio šećera. Čokolada će se zatim ponovno kristalizirati, ostavljajući zrnasti, bijeli površinski sloj. Ako vaša kuhinja postane pretopla, dakle preko 28 stupnjeva celzijevih, možete je kratko vrijeme držati u hladnjaku, ali pazite da je čvrsto zamotate u dvostruku vrećicu kako biste spriječili kondenzaciju i kvarenje teksture.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • thu:

    Fuj, samo dobiješ dodatne kg. i ljepljivu stolicu...

  • Avatar Strangethedreamer
    Strangethedreamer:

    Je, ohlađena nutela "frca" kad je mažete na kruh.. može vas pogiditi u oko i oslijepiti u sekundi, a ako ne zatvorite usta može vam izbiti i zube. Ohlađena nutela vam je kao Torcida.