Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIBUNJ

Kako će tri brata podijeliti jednog tovara? To je mudrost

Foto: Srđan Hebar
1/5
31.07.2019.
u 20:56

Mjesto poznato po magarcima krije još jednu posebnost: 
ima čak 19 plivarica na 1500 stanovnika, nema kuće bez broda.

Na mostu u Tribunju, baš na ulazu u Selo, kako domaći zovu stari grad, lijep doček. Amerikanka u bijelom bikiniju. Minijaturnom bikiniju. Ima lijep osmijeh. Stoji i smiješi se... Baš nama. Osmjehnemo se i mi. Ništa. Okrenemo glavu, a ona se smije nekome iza nas. Mišićav muškarac s velikim tetovažama. S velikom kapom. I mobitelom u ruci. Fotografira ljepoticu za Instagram. Ajmo’ dalje. Ionako je posao pred nama. Ulazimo u grad - poznat po - magarećim utrkama.

– Nećemo ovoga puta o magarcima, to je poznata priča – govorimo sebi.

Mali krug po gradu, točno ovdje gdje se magarci utrkuju oko ‘Sela’, i u kafić Stray Cat. Sjede domaći, u ranim su 30-ima, i pričaju:

– Je l’ znaš što je sutra 1. kolovoza? Utrka tovara. Pivat će Milo Hrnić...

Sjajno, no možemo li pričati malo o ribarima u Tribunju, ribarsko ste mjesto?

– Može, ali važno je ovo. Tovari. Pa Tribunj je od Turaka spasio upravo tovar! – priča jedan od njih, Neven. Ima čak i majicu na kojoj je - mali logo magarca. Lacoste ima krokodila, a on - magarca. Na istom mjestu, lijevo na prsima.

– Dolaze Turci, taman su tu pred Selom, a stražari zaspali. Bili umorni, iscrpljeni. I tovar ti čuja kako dolazi vojska, zareva, probudija stražare, naše domaće i - oni su se probudili i obranili nas – priča Neven.

Sjajno, može li sad o ribarima?

– Može. Nego, jesi li zna da postoje dvi vrste tovara?

Koje?

Lini i plašljivi. I kad kubura sutra zapuca za start utrke tovara, lini će stat i ukopat se. Neće ni mrdnut. Taj nema šanse pa neće napraviti ni korak na utrci. A plašljivi tovar, e taj je konkurentan. Jer, kad on čuje pucanj, on će bježati od opasnosti. Kamo ga noge nose. Pa stalno su u divljini ti tovari, pa kad tu vidi puno svijeta, a još se puca, biži ća koliko ga noge magareće nose... Taj je favorit. Uvijek je bolji plašljivi – govore dečki.

Foto: Srđan Hebar

A ribari?

– Pusti sad ribare. Kod nas se sve vrti oko tovara. Nego, utrka se trči od 1952. godine. I bio je jedan tovar koji je nakon starta odmah krenija prvi i trča bi ka lud. Ali, samo do svoje štale, tu u jednoj kući iza kafića. Bilo je to još dok su živili tovari tu u mjestu, prije nego je krenuo turizam. I trča bi, no onda uletio u svoju štalu. U po utrke! Ma ne bi ga Bog više izvuka van. On je mislija, trči se do - doma – smiju se dečki.

Ima li što ribara, pitamo.

– Ima, ima. A bila su i tri brata, e ovo je dobra priča. Na Prviću, otoku preko puta. I kad su se oženili, odlučili su podijeliti svoju imovinu. A imali samo - jednog tovara. I kako će sad? I dogovorili se - ponedjeljak jedan brat, utorak drugi brat, srijeda treći... I tako u krug.

A nedjelja?

– Nedjeljom je tovar bio slobodan.

Koriste li i ribari tovare?

– Ima i toga... Nego evo, htio si o ribarima. Mi smo ribarsko mjesto. Imamo susjede ribare, obitelj Popov, u kojoj su tri brata i sestra. I svi su u obitelji ribari, no štos je da samo Albert ima 11-ero djece! Imaju i drugi mnogo. I svi su ribari, svi! – vele domaći.

Što još ima u mjestu?

– Imamo 19 plivarica na 1500 stanovnika! To je možda i najviše ribara po broju stanovnika. A uz te veće brodove i malih ribarica koliko hoćeš, ma nema kuće koja nema brod.

A turisti?

– Bila je Eva Longoria. Pa naš je Đani Stipaničev, pa i Šime Stipaničev, koji je prvi preplovio Atlantik. Ma i Mišo Kovač je imao kuću ovdje, i restoran... – hvale se.

Kad govore - ne izgovaraju glas ‘LJ’.

– Evo, Vodice su nam tu na manje od tri kilometara, ali drukčije govorimo. Glas LJ nam ne treba...

Pa kako ste, recimo, izgovarali grad Ljubljana?

– A nikako, naši stari to nisu baš previše spominjali. A bila bi Jubjana. Nema druge...

Idemo do susjeda Roka, on ima kolekciju kubura?

Koliko?

– Više od 200.

– Ma drugi put. Sigurno je sigurno...

VRSAR 95

DUGI OTOK 88

MURTER 88

MEDULIN 86

NIN 86

MOŠĆENIČKA DRAGA 85

TRIBUNJ 85

VIR 85

FAŽANA 84

SUSAK 82

NOVI VINODOLSKI 81

LOVRAN 80

PIROVAC 76

ČIOVO

ŠOLTA

BAŠKA VODA

PODGORA

LOPUD

KUPARI

LUMBARDA

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš

Kvaliteta i raznolikost smještaja

Kvaliteta ugostiteljske ponude

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Večernja zabava i 
provod 7 

Kulturni sadržaji

Rekreativni sadržaji 8

Izgled plaža

Inovativnost, originalnost i autohtonost 10

Opći 
dojam 8

Ukupno 85

ZAMALIN - gradska plaža, popločana, škrape, male uvale... lijepo, blizu je

BRISTAK ILI SINJE MORE, kako je kome po volji. Pijesak, tobogani, odbojka, tu je veselo

SOVLJA - ima i popločani i pješčani dio. Domaći ne izgovaraju glas “LJ” pa je oni zovu - sovja

 

Nikola je Mikola, na brdu Kugina stopa, a drvo - fafarinka

Šetnja Selom

Kameni most, uske ulice, sve do crkve sv. Nikole. Domaći je zovu - sv. Mikola. Tu je Nikola - Mikola. Konobe su Bepo, Markiolac, Dida Toni, Roko, restoran Luna... Pije se bijelo vino Debit. Kafići su Stray Cat, Nautica, Basadura, Captain...

 

Kamena stopa - za koju malo tko zna

Zgodna je priča i o brdu Sv. Roko, na kojem je - Kugina stopa. Za nju malo tko zna. Riječ je o otisku koji se pojavio nakon što je harala kuha. Domaći koji su gore čuvali ovce, molili su se sv. Roku, a odjednom je kuga nestala. A pojavio se - divovski otisak u kamenu.

 

Stablo fafarinka

Veliko stablo na pola puta između Vodica i Tribunja. Tu su se domaći nekad - budući da je drvo bilo granica - obračunavali. Legenda kaže, da su Tribunjani jednom potjerali Vodičane skroz do centra

Do Tribunja se može doći i - pješice. Ako ste u Vodicama, to nije problem jer su mjesta gotovo spojena. Dijeli ih tek drvo - fafarinka. Iz Zagreba ima nešto više od 300 kilometara... Izlaz - Pirovac

Riba, domaće maslinovo ulje i vino Babić, kao i u Primoštenu. To je gastronomski forte mjesta

Parking 7 kn/h

Pivo 18 kn

Kava 10 kn

Komentara 2

IP
infо_punkt
02:42 01.08.2019.

tri brata i tovar... hmm... ne čini li to četiri tovara?

DU
Deleted user
23:34 31.07.2019.

sjećate li se bajke Mačak u čizmama?.... najstariji sin dobio je mlin, srednji magarca, a treći mačka.. 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije