Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Kada skuhate prvu marmeladu u bassine a confiture, složit ćete se da vrijedi svakog novčića

bakreno posuđe
Foto: Thinkstock
22.12.2015.
u 12:00

Bakreno je posuđe najbolji provoditelj temperature, ravnomjerno i kontrolirano raspoređuje temperaturu, što je u kuhanju voća vrlo, vrlo važno, kako u slastičarstvu općenito tako i u pripremi svih delikatnih receptura

Jedan od bitnih razloga zbog kojih se radujemo kasnome ljetu obavezno je nakuhavanje marmelada, džemova, pekmeza, konfitura, slatkog od voća… Ima nečeg čarobnog u tom iskonskom spremanju slatke zimnice, i kako god da ih nazvali, ove slatke ljepljive voćne radosti gotovo su u svakom gurmanski osviještenom kućanstvu nezaobilazni sadržaj smočnica i hladnjaka, osobito cijenjene upravo zato što su domaće proizvodnje.

Marmelade su uglavnom kuhaju s velikom ljubavlju i pažnjom, a kada od nekoga na dar dobijem teglicu njegove marmelade, to shvaćam kao posebnu čast i veliko poštovanje. U mojoj su se obitelji oduvijek nakuhavale marmelade i džemovi, a meni je osobno najdraža ona od marelica. Krajem lipnja voće s dva stara stabla marelica iz vrta iza kuće pažljivo se čistilo, usitnjavalo i satima nakuhavalo u velikoj bakrenoj posudi u ljetnoj kuhinjici moje bake.

U kasno ljeto slijedio je isti ritual sa šljivama, a u međuvremenu su se na police špajze pažljivo slagale staklenke slatkog od jagoda, višanja, malina, ribiza i oskoruša. Bakrena je posuda za kuhanje slatkog od voća u ljetnim mjesecima bila non-stop u akciji, sve do jeseni, kada su se u prohladna jutra u kuhinjici na peći na drva krčkale mirisne dunje. Bake već dugo nema, djed je nakon nje godinama pedantno pripremao voće i nakuhavao marmelade i džemove, a kada je i on dobio poziv, ritual se nastavio u mojoj ljetnoj kuhinji.

Doduše, voćke više nisu iz vlastitog voćnjaka, ali, srećom, postoje dobri ljudi od kojih nabavljamo kvalitetno voće i show must go on. Vlastitu sam bakrenu posudu za marmelade koju Francuzi zovu bassine a confiture nabavila prije nekoliko godina od Falka, belgijske manufakture bakrenog posuđa, ne samo iz sentimentalnih razloga reminiscencije nekih toplih sretnih ljetnih dana nego iz praktično tehničkih razloga: bakreno je posuđe, opće poznato, najbolji provoditelj temperature, ravnomjerno i kontrolirano raspoređuje temperaturu, što je u kuhanju voća vrlo, vrlo važno, kako u slastičarstvu općenito tako i u pripremi svih delikatnih receptura, a dobro je imati i kuhinjski toplomjer.

Takve bakrene posude, koje se mogu naći u promjerima 36, 40 ili 44 cm, ovisno o kapacitetima štednjaka i pripreme, nisu jeftine, no kupuju se jednom zauvijek, a kada skuhate svoju prvu marmeladu u bassine a confiture, složit ćete se da vrijedi svakog novčića, bitno je samo posložiti prioritete.

>>Fini porculan kupuje se u bijeloj boji, no trendovi su u gastronomiju vratili boje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije