Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Jeste li ikada čuli za pinsu? Mogla bi postati popularnija od pizze! Evo u čemu je razlika

U 2020. godini gastronomski stručnjaci predviđaju veliku popularnost pinse i otvaranje pinserija, ali ona nije neki novi izum
18. siječnja 2020. u 08:02 8 komentara 39229 prikaza
Foto: shutterstock

Pinsa je zapravo prethodnica pizze, a prvi puta se spominje u Rimu. Tada je bila ovalno jelo napravljeno od vode, prosa, ječma i zobi. Formirala se u vrlo tanko tijesto, a pekla na vrućem ugljenu i kamenju.

Danas pizza i pinsa nisu isto jelo. Glavna razlika je u tijestu. Tijesto za pizzu radi se od pšeničnog brašna, malo vode i puno soli, dok se tijesto za pinsu radi od pšeničnog, sojinog i zobenog brašna, puno vode i jako malo soli, zbog čega je tijesto lakše, prozračnije i hrskavo.

Mljac! Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi

Također je pinsa zdravija za konzumaciju, jer je bez glutena. Najbolja je kada tijesto odstoji 72 sat jer se škrob razgrađuje i ostavlja nevjerojatan okus.

Sadrži i manje masnoća i natrija pa ima manje kalorija nego pizza i lakša je za probavljanje. Korištenjem sojinog brašna za pripremu osiguravate tijelu A, B i C vitamine te je prirodna, zdrava i zasitna. Pinsa oduševljava svojim okusima, a najbolja stvar kod nje je da je hrskava izvana, a sočna i mekana iznutra.

Fino Najveće pogreške pri pravljenju pizze kod kuće

 

 | Autor :

Kako napraviti savršeno tijesto za pinsu:
800 grama pšeničnog brašna
150 grama rižinog
50 grama sojinog brašna
25 grama soli
20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 litra hladne vode
1 vrećica suhog kvasca

 

Saznajte zašto! Savršeno podgrijavanje pizze: mirkovalna i pećnica vam uopće ne trebaju!

Priprema:
Rukama umiješajte sve tri vrste brašna pa dodajte kvasac. Zatim dodajte 3/4 vode i dobro umiješajte. Dodajte sol i ponovno umiješajte, a nakon toga ulje. Zatim dodajte ostatak vode, umiješajte tijesto i stavite ga u hladnjak, barem na 24 sata, možete i do 72 sata. Kada izvadite tijesto iz hladnjaka, ostavite ga na sobnoj temperaturi barem tri sata ili dok se ne udvostruči. Zatim napravite nekoliko ovalnih oblika, dodajte sve dodatke koje želite i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.

Upoznajte čovjeka koji peče kestenje na Cvjetnom trgu već 47 godina:

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • drazen.muhvic:

    Napišu da je zdravija jer nema glutena, a u receptu uvale 800 g pšeničnog brašna???

  • Avatar Jalnuški
    Jalnuški:

    Zobenog ili rižinog brašna?

  • Avatar partner
    partner:

    ahahaaa, a dje je komentar, sto je, problem sa istinom i tijesto od pinse se u biti nije pravilo u starom rimu sa psenicnim brasnom nego se koristila mješavina prosa, ječma i zobi a tek sanije umjesto zobi poceli su ... prikaži još! stavljat psenicu, ali ne ovu koju mi znamo danas, nego je to, recimo, pra psenica, iz antickog doba ili kako smo je mi u rimu zvali, triticum spelta