Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Najveće pogreške pri pravljenju pizze kod kuće

Nedovoljno vruća pećnica jedna je od glavnih pogrešaka pri pečenju pizze. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i tek kada je zaista vruća, stavite pizzu i pecite je desetak minuta.
07. kolovoza 2019. u 07:00 13 komentara 16271 prikaza
Foto: Shutterstock

Čini se kako je vrlo jednostavno napraviti ovo omiljeno talijansko jelo, ali postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo pripaziti kako bi sve ispalo dobro. 

Hladnjak ne griješite! Zbog ovoga češće propadaju namirnice: Evo kolika bi trebala biti temperatura u hladnjaku

Priprema tijesta

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Tijesto se mora dovoljno "odmoriti". Jedna je od najčešćih pogrešaka kad ga se prerano makne s topline. Bitno je da se dovoljno digne da bi bilo podatnije.

Tijesto je najbolje kasnije rastezati rukama. Ako se povlači nakon što se razvuče, to znači da ga je potrebno ostaviti da se još malo odmori na sobnoj temperaturi.

Sastojci za pizzu

Hladnjak odvojite Ovo su namirnice koje trebate držati odvojeno od ostalih namirnica

Umak od rajčice najbolji je ako je domaći, a za ovo je potrebno malo truda. Nakon što se napravi sok od rajčice samo ga je potrebno začini po želji i premazati tijesto. Još jedna važna stvar kada su sastojci u pitanju jest ta da se nikada ne stavljaju oni najjeftiniji. 
Važno je i znati dobro iskombinirati sastojke kako pizza ne bi bila preslana ili pak bljutava. 

Zagrijana pećnica 

 | Autor :

Sada, kada je omiljeno jelo spremno za posljednji korak, važno je obratiti pozornost na to da pećnica bude dobro zagrijana. Treba je zagrijati na najjaču temperaturu i tek onda staviti pizzu pa peći najmanje deset minuta.

Nekima ne smeta Jesu li pljesnive namirnice opasne za zdravlje ili se mogu jesti?

 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • modovisisajteMaraschino:

    jedina je greška otvarati ovakve tekstove

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Moj recept za pizzu: Tjesto = 525 g brasna, 300 ml mlake vode, 20 - 25 g svjezeg kvasca, 1/2 zlice soli, 5-7 zlica maslinovog ulja, secer. U mlaku vodu temp. oko 38 st cel. staviti kvasac, pol zlice scera ... prikaži još! i 1 zlicu brasna. Kad se germa pocne dizati (pjena) staviti u brasno s soli i uljem te dobro izmjesati. Tjesto dizati oko 40 minuta na temp. 38 st cel. Po dizanju istepsti na pobrasnjenu podlogu, izmjesiti i razvaljati. Dovoljno za dvije velike pizze. Na pizzu staviti sastojeke koje Vam odgovaraju, Ja pecem na 190 st s termo bijegom, ali ako hocete bolje pecenu mozete povisiti temp. i na 210 st s termo bijegom. 300 je previsoka temp. iako moja pecnica to moze.

  • Avatar kiselica
    kiselica:

    Pri razvoju kvasaca trebas secer. Skrob iz brasna se pretvara u alkoholnu fermentaciju. Secer podpomaze razvoju kvasca. Malo znanja iz kemije nikom ne bi skodilo.