Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Imoćanke, pripremate li znamenitu imotsku tortu prema ovom receptu?

Sanjin Strukić/Pixsell
12.02.2021.
u 22:15

Imotska torta pripravlja se od sastojaka karakterističnih za podneblje Imotske krajine, a  tradicionalna receptura samoj torti određuje specifičan izgled, okus i miris. Poslužuje se uz desertno vino, a daruje u posebnim prigodama. Nekad se smatralo velikom čašću ako ste na dar dobili imotsku tortu. Sigurni smo da postoji netko kome biste rado ukazali ovu čast!

Ova tradicionalna hrvatska vrsta torte koja se priprema na širem području Imotskog ima zaštićeno porijeklo i recepturu kao proizvod od iznimne važnosti za očuvanje tradicijskog, kulturnog i civilizacijskog dostignuća imotskog podneblja. Također, Hrvatska gospodarska komora dodijelila joj je značku Izvorno hrvatsko.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Imotska torta

Tijesto:

20 dkg brašna

14 dkg maslaca

6 dkg šećera

1 žumanjak ili 1 malo jaje

Nadjev:

5-6 jaja

25 dkg šećera

25 dkg badema

čašica maraskina

limunova korica

1 vanilin šećer

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pretpriprema:

Za nadjev kratko prokuhajte bademe, ostavite da malo odstoje pa  ih procijedite i uklonite kožicu. Kad ste gotovi, osušite ih i fino sameljite.

Postupak:

Od brašna, maslaca, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte ga i zatim njime obložite dno i stranice kalupa za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte pa ukrasnim kotačićem režite rezance širine približno 1 centimetar. Za nadjev pjenasto umutite jaja sa šećerom, dodajte bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Dobro izmiješajte i prelijte preko tijesta u kalupu. Po površini slažite ukrasnu mrežu od rezanog tijesta, a na mjestima gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem. Pecite otprilike 45-50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva. Počne li gornja površina tijekom pečenja naglo žutjeti, pokrijte je aluminijskom folijom. Pečenu tortu ostavite da se hladi u isključenoj i otvorenoj pećnici.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:02 13.02.2021.

to su starinske torte stari recepti iz davnina očuvali tradiciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije