Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Krafne bez dizanja i brze fritule - što se nas tiče pokladna slavlja mogu početi!

Krafne ili fritule - čemu birati? Uživajte u jednima i drugima uz recepte glastroblogera Andree Cukrov i Marka Jovanovića koji zadovoljavaju sve važne uvjete: jednostavni su i brzi, a rezultat je fenomenalan!
01. veljače 2021. u 10:30 1 komentara 32542 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za Andreu Cukrov, autoricu gastrobloga "Cukar", hrana itekako može biti utjeha, a to uvijek znači i povratak korijenima - u njezinom slučaju to su svakodnevna dalamtinska jela koja su istodobno jednostavna, a opet bogata okusima i teksturama. U vrijeme poklada koje je pred nama, život je nezamisliv bez ovih prhkih i mirsnih fritula koje su gotove u tren oka.

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brze fritule s jogurtom

Sastojci:

200 g brašna

½ vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

1 jaje

200 g čvrstog jogurta

25 g šećera

1 vanilin šećer

šaka grožđica

1 l suncokretova ulja za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. 
U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt, šećer i vanilin šećer pa sve dobro umutite da postane pjenasto. 
Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo smjesi od jaja i jogurta te sve dobro promiješajte da se poveže u glatku i gustu smjesu. 
Na kraju umiješajte i grožđice. 
U dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje. 
Pomoću dvije žličice grabite smjesu, oblikujte je u fritulu i nježno je spuštajte u vruće ulje. 
Pržite fritule nekoliko minuta dok se lijepo ne zarumene. 
Pečene izvadite iz ulja i ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu. 
Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu.

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Marko Jovanović autor je omiljenog bloga "Marko bakes", a uskoro će biti i ponosni vlasnik diplome na University College Birmingham gdje vrlo ozbiljno studira Bakery & Patisserie technology. Hrana je uvijek pristuna i može ispričati jednu priču na puno različitih načina, tvrdi Marko. S ovim receptom uštedjet ćete vrijeme potrebno za dizanje tijesta, a rezultat je zapanjujući – mekane i izdašne krafne koje se tope u ustima i izazivaju trenutačni osjećaj blaženstva.

Krafne od limuna bez dizanja     

Sastojci:

1 vrećica praška za pecivo

300 g glatkog brašna

1 žličica soli

2 žumanjka

240 g grčkog jogurta

100 g šećera

60 g maslaca, otopljenog

malo ekstrakta vanilije

korica i sok jednog limuna

ulje, za prženje

200 g šećera

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte zajedno prašak za pecivo, brašno i sol. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, jogurt. šećer, 30 g otopljenog maslaca, vaniliju i koricu limuna te pjenjačom izmutite. Dodajte smjesu brašna u mokre sastojke i špatulom lagano miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Na dobro pobrašnjenoj podlozi tijesto lagano rukama ili valjkom razvaljajte na debljinu jednog i pol prsta. Izrežite okruglim rezačem krafne s rupom u sredini. Zagrijte ulje. Pazite da ulje nije prevruće, te pecite krafne 2 do 3 minute na jednoj strani, a zatim 1 do 2 minute na drugoj. Dok se krafne malo hlade, glazuru pripremite od ostatka 30 g maslaca, šećera u prahu i limunova soka. Krafne cijele umočite u glazuru i ostavite da se glazura lagano stisne. Poslužite svježe i uživajte!     

Recepti preuzeti iz magazina Slano & slatko

Pravo osvježenje Recept za Schwarzwald tortu bez pečenja idealan je za vikend pred nama Odlični su! Sočni čokoladni muffini s tamnim pivom pravi su doručak šampiona Mljac! Muffini od limuna Petre Jelenić gotovi su u tren oka, a toliko će biti potrebno i da nestanu s poslužavnika
PRISJEO MU OBROK
Gosta nisu naljutile cijene hrane, već detalj na računu: ' Evo još jedan u nizu bisera Dalmacije'
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • montello:

    krafne s čkoladom mljac