Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska prati trendove

Grasecco i Francesca ozbiljna konkurencija proseccu

Vina
Foto: Denis Humić
1/3
28.02.2019.
u 09:22

Na „Pjenušavoj radionici“ poznati hrvatski sommelier Siniša Lasan usporedio je tri talijanska prosecca s novim adutima Feravina

U Italiji će se 2020. prodati više od 412 milijuna boca prosecca! Što je toliko posebno u tim mjehurićima koji su pokorili svijet? Prosecco kao „non champagne“ vino postao je dio svakodnevnog rituala, ima odličan omjer cijene i kvalitete, savršen je u kombinaciji s koktelima pa ne čudi što ga najviše vole milenijalci.

Prema istraživanjima oni danas čine oko 40 posto svih konzumenata vina. Milenijalci ne razmišljaju o tome koliko je vino odležavalo u bačvama, važna im je priča koja se uz njega veže, stalo im je do utemeljenosti brenda i privlači ih njegov vizualni identitet.

Da i Hrvatska prati svjetske trendove - osobito u srcu turističke sezone, potvrđuje i podatak dubrovačkih distributera koji kažu da u tri ljetna mjeseca od ukupne prodaje pjenušaca na prosecco otpada oko 75 posto.

Od nedavno i naša zemlja ima itekako dostojan odgovor na prosecco. Grasecco od 100 posto graševine i Francesca od 100 posto frankovke poznatog slavonskog proizvođača Feravina, moderni su, urbani pjenušci proizvedeni poput prosecca tankovskom ili charmat metodom. Privlače vrhunskim dizajnom mladenačke etikete, izvrsni su kao aperitiv ili pratnja uz lagana jela, a odlična su baza za koktele.

Jedan od najpoznatijih sommeliera na domaćoj vinskoj sceni Siniša Lasan na „Pjenušavoj radionici“ u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton, koja se održala uoči ovogodišnjeg Vinart Grand Tastinga, komparirao je dva talijanska prosecca - Bottega il Vino dei Poeti i Villa Sandi il Fresco s Graseccom Feravina.

„Sva tri pjenušca su u brut varijanti. Vina su dosta slična, talijanski prosecci su malo aromatičniji dok je Grasecco zadržao sortnost graševine, izraženijih je kiselina i mineralnosti.“

Francesca Feravina pokazala se ravnopravnom konkurencijom proseccima Botega il Vino dei Poeti, Rose i Villa Sandi Rosato il Fresco. I ovi su pjenušci također u brut varijanti, a Lasan ističe kako je Francesca intenzivnijeg mirisa koje podsjeća na crveno voće dok su prosecci cvjetnih mirisa i snažnijeg tijela.

Za kraj se kušao suhi pjenušac Grasecco extra brut, dobrog balansa alkohola, kiselina i mineralnosti. Ovaj pjenušac je idealan aperitiv, ali i sjajna pratnja uz stonske kamenice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije