Naslovnica Lifestyle Zdravlje

5 razloga zašto med nije ništa bolji od običnog bijelog šećera

Med je prirodan, med je zdrav. Što ako baš i nije tako?
27. listopada 2014. u 09:19 14 komentara 31093 prikaza
Med, staklenka meda
Foto: Shutterstock

Bijeli rafinirani šećer asocirat će vas odmah na tvornicu, proizvodni proces na "umjetno". A med? Vjerojatno ćete se odmah sjetiti marljivih pčelica.

Med je prirodan, med je zdrav. Što ako baš i nije tako?

Što ako je med zapravo možda jednako loš kao i šećer koji smo nogom već izgurali kroz vrata kuhinje?

Nicole Mowbray, autorica knjige "Sweet Nothing" o "raskidu ljubavne veze sa šećerom" za Daily Mail napisala je članak o tome kako med nije ništa bolji od šećera.

- Iako se sastoji od fruktoze koju razgrađuje jetra, za razliku od saharoze koju razgrađuje gušterača kad pojedete med, tijelo reagira na isti način kao i kaf pojedete žlicu čistog šećera, piše Mowbray. Odnosno, kad pojedete med, naglo skoči razina šećera u krvi. Nakon toga gušterača počinje s proizvodnjom inzulina što vodi do toga da tijelo lakše skladištiti masti i vi dobivate na kilaži. Ako jedete previše namirnica bogatih fruktozom, ona pospješuje pretilost, bolesti srca i jetre, jednako kao i rafinirani šećer.

- Druga pak istraživanja navode kako fruktoza izvlači minerale iz organizma, piše Mowbray.

1. Med je visokokalorična namirnica

Med je kaloričniji od šećera. Jedna čajna žličica meda sadrži oko 22 kalorije, dok žličica šećera im 16 kcal. Zato, ako ste zamijenili šećer medom, to nikako ne znači da možete podebljati količine.

2. Siromašan je mineralima

Sirovi med koji još nije došao do polica trgovina sadrži tragove vitamina i minerala no oni čine tek 2 posto meda.

Med koji možete pronaći u teglicama supermarketa često je procesuiran kako bi se očistio od bakterija koje se nalaze sirovom medu, a pri čemu se gube i minirali i vitamini.

3. Med je loš za zube

Dr. Joe Bansal iz Londona za Daily Mail je naveo kako je istraživanje provedeno u rujnu ove godine utvrdilo kako jedno od osam djece ima pra trule zube već u dobi od tri godine te da "zdravi šećeri"  kao što su med, sušeno voće i smoothieji također uzrokuju karijes i propadanje zubi.

4. Loš je i za kožu

Glukoza, fruktoza i ugljikohidrati iz meda mogu uzrokovati oštećenja kolagena jednako kao i šećer.

5. Ne treba vam

Dodatni šećer našem organizmu nutritivno  jednostavno ne treba, bez obzira radi li se rafiniranom bijelom šećeru ili medu, nutritivno Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ograničiti unos šećera, uključujući i med, na 6 čajnih žličica dnevno.

>>8 super načina da med bude saveznik za ljepotu

>>Jedite med za dug život! Evo koja je razlika između svjetlijeg i tamnijeg

  • bradaZG:

    Ma koja hrpa gluposti! Članak predpostavlja da svi unosimo prekomjernu količinu šećera. I da, slušajte WHO, koristite umjetna sladila.

  • nije_to_samobor:

    Ovaj članak je "stvarno svašta". Med ima tisuće sastojaka i ne treba ga gledati samo kao sladilo niti ga itko koristi samo kao sladilo.

  • Deleted user:

    Med je sladji od secera pa ga treba manje stavljati za istu slatkocu. U medu bakterije ne mogu opstati, tj u medu u pravilu nema bakterija. Vitamini i minerali cine 2 posto meda dok je to kod bijelog secera 0. ... prikaži još! Zamjeniti bijeli secer sa medom u prehrani je korak u pravom smjeru al kao i svaku drugu namirnicu ga treba konzumirati umjereno i nece bit problema za nase zdravlje.