Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Učesnici regionalnog kampa "Srebrenica Music Camp 2018" održali veliki zajednički koncert

Srebrenica Music Camp 2018
Foto: Promo
1/6
06.08.2018.
u 09:27

U prepunoj dvorani Kulturnog centra Srebrenica

Učesnici prvog regionalnog kampa "Srebrenica Music Camp 2018" održali su 3.8. u prepunoj dvorani Kulturnog centra Srebrenica veliki zajednički koncert. Naš orkestar koji je bio sastavljen od članova SO DO centara iz Istre i Zagreba pratio je nekoliko zborova koji su se spojili na jednoj pozornici: zbor domaćina programa – Kuće dobrih tonova te zborove Čarobna nota i Zbor osnovne škole Svetog Save iz Niša.

Ismar Porić, umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova" iz Srebrenice kaže da je sretan što je u Srebrenici održan koncert na kojem je nastupilo 150 djece iz triju zemalja.
- Djeca su dala sve od sebe, i najvažnije je da su se sklopila nova prijateljstva. Ovdje u Srebrenici su postavljeni odlični temelji za buduće koncerte u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Beču i mnogim drugim mjestima. Ova djeca su ambasadori iz Srebrenice i šalju dobar glas - rekao je Porić.

Foto: Promo

Osnivačica Zaklade "Bauren helfen Bauren" Doraja Eberle kaže da ova organizacija u Srebrenici djeluje 20 godina, a glazbena škola samo je jedan od projekata.
- Ne postoji ništa što može biti veće od Srebrenice. Ovaj grad je sam po sebi jedinstven. Mi smo već 20 godina prisutni u Srebrenici. Prvo smo nastojali osigurati mnogima krov nad glavom, ali od same kuće se ne može živjeti. Gradili smo škole, ambulante, ceste, obrazovanje. Sve smo to radili i dalje radimo. Ukratko BHB ne diže zidove nego mostove, a takva je i glazbena škola u Srebrenici koju podržavamo, a rezultati se vide - rekla je Eberle.

Koncertom je dirigirao Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.
- Svaki koncert je važan. Ovaj ovdje je poseban, zato što su ovdje djeca iz različitih zemalja. Svi su dali najbolje od sebe - rekao je Wirth. Projekt će se nastaviti, a u studenom će biti održan veliki koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

- Ja bih rekao da je ovo početak jednog zajedničkog projekta, a to je saradnja djece iz triju zemalja. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da je nastavak ovog projekta u studenom u Zagrebu, gdje ćemo u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati koncert – rekao je Goran Jerković, ravnatelj Centra za kulturu I informacije Maksimir I umjetnički voditelj I osnivač Komornog zbora Ivan Filipović iz Zagreba.

Marija je iz Hrvatske, a Nevena iz Srbije kažu da su se proteklih dana jako lijepo provele.
- Nadam se da ćemo imati priliku da se opet družimo, da se vidimo. Ovo su bili divni dani - kažu Marija I Nevena.
Haris Mujić je iz Srebrenice, nekoliko godina član je glazbenog zbora. - Malo je onih koji imaju priliku da im dirigira gospodin Gerald Wirth. Ja sam sretan što sam dio ovog kampa kao i cijele priče - kaže Mujić.

Foto: Promo

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je sa radom počela 2012. godine. Ovaj besplatni multietnički glazbeni projekt pomirenja i stvaranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana okuplja više od 350 djece od dvije do 17 godina. Dječji zbor koji djeluje u okviru Kuće dobrih tonova, u proteklim godinama ostvario je niz uspjeha. Između ostalog, ostvaren je veliki uspjeh s dječjom himnom koju su snimili zajedno sa 1.000 djece iz 15 zemalja svijeta. Za ovu pjesmu dobili su nagradu Global Music Award zaklade iz Amerike, za vrhunsko dostignuće u glazbi. Članovi zbora Superar su nastupili pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu.

Ovakvim projektima život se vraća u Srebrenicu i to je osnovna ideja odlaska naše hrvatske
delegacije - donijeti veselje, nadu i optimizam u ovu napaćenu sredinu.

Svirali smo po jednu skladbu iz svake od zemalja učesnica te nekoliko poznatih pop obrada i klasika, a naš je orkestar u prvom dijelu koncerta, pod ravnateljem svog mentora Daniela Čolića te dirigenta Ante Sladoljeva, izveo nekoliko klasičnih djela Bizeta, Brahmsa i Šoštakovića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije