Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Leda" u HNK Zagreb

Učenje složenih Krležinih rečenica bilo je teže od rada na Shakespeareu

HNK Zagreb
26.05.2023.
u 11:50

Nakon više od dva desetljeća Krležina komedija "Leda" igrat će na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Franke Perković

Treći dio Krležina glembajevskog ciklusa, komediju "Leda" koja se u HNK Zagreb izvodi nakon više od dva desetljeća, večeras ćemo u režiji Franke Perković opet premijerno gledati na sceni tog kazališta. Ljubavni parovi tu se razilaze, brakovi klimaju, bivši se ljubavnici opet sastaju... Briljantno napisane uloge, sjajni dijalozi, intrigantne situacije i odnosi koji variraju od salonske drame do vodvilja, neki su od elemenata te jedine Krležine komedije.

- Mi koji radimo u kazalištu obično se smješkamo na pitanje "Kako glumci zapamte sav taj tekst?", jer je to najčešće najmanji problem našega posla. Kod Krleže to pitanje nije nimalo smiješno, jer pamćenje ogromne količine teksta, usvajanje božanstvene, no za naše jezično iskustvo nepredvidljivo složene sintakse, zahtijeva spor i mukotrpan rad i to za mene proces rada na "Ledi" čini različitim od rada na drugim predstavama, čak i na klasicima poput Shakespearea. Naravno, osim u formalnom, tako i u sadržajnom smislu logoreičnošću Krležinih likova nije jednostavno ovladati, kako i sam kaže "bez unutarnjeg psihološkog volumena kao glazbala i dobrog glumca kao svirača koji na tom glazbalu svira" - kazala je redateljica Franka Perković.

Ta posljednja drama u ciklusu o Glembayevima prati posljednjeg Glembaya, jednu njegovu noć između dva svjetska rata. Dakle, u "Ledi" svjetski hohštapler Oliver Urban (Jerko Marčić), njegov prijatelj Aurel (Igor Kovač), uspješan slikar, njegova žena Klara (Jadranka Đokić) bivša operna pjevačica, Melita (Iva Jerković) i njezin suprug i skorojević Klanfar (Dušan Bućan) u jednoj se karnevalskoj noći razotkrivaju kroz svoje prijateljske, bračne, izvanbračne i ljubavničke odnose.

- U ovoj neobičnoj komediji puno se toga govori, ali ipak iza bujice riječi to su samo uplašeni ljudi koji stoje na rubu, između snova i stvarnosti, živih i mrtvih, braka i preljuba. Nakon noći gdje je bilo puno iskre, ali ne i vatre, jutro donosi mamurluk i još samo malo odgode svakog kraja - kazao je dramaturg predstave Dino Pešut. Nove izvedbe su 27., 29. i 31. svibnja te 1. i 2. lipnja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije