Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u hrvatskom centru

Tatjana Šehić u Beču o umjetnosti i kulturnoj diplomaciji

P.Tyran i T. Šehić u HC u Beču  (1)
Snježana Herek
08.04.2013.
u 10:27

Šehić je i autorica više literarnih djela, između kojih i brošure o kulturnoj diplomaciji kao sredstvu očuvanja i promicanja vlastitih korijena i tradicije.

BEČ – Tatjana Šehić, plesačica, performans umjetnica, kulturna aktivistica, spisateljica, pedagoginja te savjetnica i seminarska referentica za interkulturalno obrazovanje u uredu Vlade austrijske pokrajine Donje Austrije, gostovala je na tribini Hrvatskog centra u Beču.

„Razgovor u Centru“ s ovom svestranom Hrvaticom iz Novske koja je u Austriji od 1992. godine, vodio je glavni urednik gradišćansko-hrvatskog tjednika Hrvatske novine, Petar Tyran, a nazočila mu je, iu brojne Hrvate i ministrica-savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji dr. Zdenka Weber.

Šehić je i autorica više literarnih djela, između kojih i brošure o kulturnoj diplomaciji kao sredstvu očuvanja i promicanja vlastitih korijena i tradicije.

„Kulturna diplomacija je soft power koji utječe na nas“, rekla je, dodajući kako je gledajući iz njenog kuta gledanja riječ o „kapitalu korijena i krila“ svakog ponaosob u smislu očuvanja tradicije i porijekla te slobode razvitka vlastitosti i usvajanja općih kulturnih i društvenih vrijednosti.

„Ono što je za kulturnu diplomaciju imidž nacije i brendiranje, to je za mene slavonski drmež, čije jedinstveno treperenje osjećam iako ga nikada nisam plesala, a koji me uvijek iznova vraća u moje idilično djetinjstvo provedeno u Slavoniji kod baka i djedova“, istaknula je Šehić. Dodala je kako s folklornim ansamblima „Šokadija“ i „Kolo Slavuj“ iz Beča radi na novom projektu koji bi trebao biti realiziran u lipnju ove godine, a u kojem će suvremeni ples biti objedinjen s drmežom.

Tatjana Šehić završila je interkulturalnu pedagogiju na Akademiji pokrajine Donje Austrije u St. Pöltenu. Od 2004. do 2011. godine pohađala je tečajeve na M. Graham Contemporary School u New Yorku o istraživanju višejezičnosti i kulturnoj diplomaciji u plesu. Usavršavala se je i u Parizu i drugim školama u New Yorku, primjerice s Ben Spatz (Urban Research Theatre Workshop 2007) o Movement Research, New York (Daniel Lepkoff-Improvisation) 2006. godine. Od 2007. inicira niz performansa u Beču kao certificirani Youth Leader berlinskog Instituta za kulturnu diplomaciju, a 2010. dobiva diplomu Master of Arts bečkog koledža Mayreder . Školovala se je i na poznatim pedagoškim institucijama u Austriji.

„Proboj na austrijsku plesnu scenu postigla sam plešući deset godina na sakralnim koncertima u bečkoj crkvi Votivkirche, u sklopu tzv. međuvjerskog dijaloga“, rekla nam je Šehić.

Glazbeni okvir razgovoru dao je dubrovački folklorni ansambl „Linđo“, oduševivši Bečane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije