Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avangarda u MSU-u

Projekt “Gott liebt die Serben” Todosijević je započeo ratne ‘91.

Foto: Kolekcija Marinko Sudac
1/2
26.05.2017.
u 10:34

Radikalni rad srpskog autora otvara izložbu “Umjetnik na odmoru 2016.”. Izložba je produkt dugogodišnje suradnje Muzeja suvremene umjetnosti s Kolekcijom Marinko Sudac

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu sutra se otvara skupna izložba “Umjetnik na odmoru 2016.” kao još jedan rezultat dugogodišnje suradnje tog muzeja s Kolekcijom Marinko Sudac, koja je možda najbogatija privatna kolekcija avangardne umjetnosti na ovim prostorima.


 

Kao uvod u izložbu koja sažima prošlogodišnje izdanje projekta “Umjetnik na odmoru” najavljen je performans “Gott liebt die Serben” srpskog umjetnika Raše Todosijevića, jednog od vodećih predstavnika konceptualne umjetnosti u toj zemlji, proizašlog sa scene okupljene oko beogradskog SKC-a 1970-ih, koji je 2011. godine predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu, radom “Light and Darkness of Symbols”. Todosijević je provokativni ciklus “Gott liebt die Serben” započeo ratne 1991. godine, a čini ga niz crteža i velikih instalacija u kojima se koriste stolovi, stolice, kovčezi i drugi predmeti koji se u postavljaju u simbolički nabijenu formu svastike, a koji će biti predstavljen u MSU.

– Todosijević ovim instalacijama preispituje promjenu društveno-političkog, kulturološkog konteksta koristeći simbole koji su tijekom povijesti i u različitim društvima imali, u nekim slučajevima, potpuno suprotne konotacije. Preispituje ključne pojmove kao što su moć, kultura, mitologija i značenje simbola – ističu iz Kolekcije Marinko Sudac.

Među autorima predstavljenima na skupnoj izložbi iznimno je zanimljiv i Lev Nussberg, osnivač ruske grupe Dvizhenie koja je ranih 1960-ih plijenila pažnju svojim monumentalnim instalacijama i kinetičkim oblicima, istražujući blisku povezanost umjetnosti, znanosti i tehnologije. Sam Nussberg bio je posvećen detaljnim projekcijama uređenja ljudskog društva budućnosti, ranih šezdesetih predlažući vizionarske koncepte smještene u dekadu u kojoj danas živimo.

Iako su u Sovjetskom Savezu prepoznati kao značajni autori pa su, recimo, potpisivali veliku instalaciju u sklopu službenog obilježavanja 50. obljetnice Oktobarske revolucije, članovi grupe Dvizhenie nisu prošli ispod radara KGB-a, zbog čega je Nussberg prije ravno četrdeset godina emigrirao na Zapad. Do danas se nije vratio u svoju domovinu, ističući da svojim povratkom ne želi davati legitimitet Putinovu režimu.

Komentara 2

AI
AirMax2
11:00 26.05.2017.

Pogledaj ti koje letve i neprijatelje Hrvatskog naroda oni nama ovdje dovode. A suvremena umjetnost nema.veze sa umjetnošću to je više platforma za frustrirane liberale da nam pričaju o imaginarnom fašizmu pusaaa

AI
AirMax2
11:08 26.05.2017.

Milena Zajović, ozbiljno? hahahaha rano jutro pola šest svakog danaaa putujeeee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije