Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Novim albumom The Boss nas upozorava da se ne izgubimo u distanciranju

Bruce Springsteen priredio je velik povratak razdoblju E Street Banda albumom "Letter to You" snimljenim u samo pet dana u njegovom kućnom studiju.
26. listopada 2020. u 10:19 1 komentara 380 prikaza

Mnogi su se posljednjih godina u vezi sa Springsteena znali zapitati zašto samo ne pozove E Street Band i uđe u studio kao nekada. Znamo sa sve suptilne pomake i autorske bravure kasnije faze rada, ali dajte nam heart-stopping, earth-quaking E Street Band, pomislili su mnogi nakon spektakularnih koncerata koji su kao genetski kod nosili upisan “taj” zvuk E Street Banda.

glazbene recenzije Zatvaranjem kultnog kluba Jabuka izvršeno je pravo kulturno ubojstvo

Upravo je to Springsteen poručio novim, u petak objavljenim albumom “Letter to You” (Columba/Menart), snimljenim u samo pet dana krajem 2019. u njegovu kućnom studiju u New Jerseyju. S cijelim E Street Bandom u istoj prostoriji, Springsteen je uhvatio zadnji vlak prije pandemije i snimio album onako kako nije još od 1984. i “Born in the USA”. Bez nasnimavanja, sa svirkom uživo u studiju, čak i vokalima koji su snimani uživo usporedno s glazbom, “Letter to You” zapravo je Springsteenovo pismo prošlim godinama i ljudima s kojima je bio okružen, od kojih mnogih više nema.

Ali, oni koji su još uvijek tu dobili su album krcat karakterističnim klavirskim dionicama, saksofonskim solima, jakim melodijama i energijom benda uhvaćenom u trenutku stvaranja u pjesmama poput “The Power of Prayer” ili “House of a Thousand Guitars”. Gledajući u retrospektivi, da Springsteen ovakav album nije snimio lani, možda nikad i ne bi znajući za današnje distance, jer je osnovni dojam albuma upravo gubljenje bilo kakve distance, i međusobne i prema prošlosti. Ponajviše prema članovima E Street Banda, u klasi najboljih pratećih sastava povijesti rocka s kojima je obnovio intuitivan odnos kakav se odavno izgubio u tonskom studiju.

 | Autor :

Iako na ovakav način nisu snimali od 1984., točnije bi bilo povući usporedbu s albumom “The River” kojem je ovih dana bilo 40 godina od objavljivanja, jer tu negdje, pa i na još ranije faze rada, zapravo upućuje prirodan zvuk i teme s “Letter to You”. Još dok se nije znalo o tematskom podtekstu albuma mnogi su pomislili da je naziv albuma referenca na aktualnu vladavinu Donalda Trumpa i pismo upravo njemu. Samo djelomično, jer je potmula pjesma “Rainmaker”, jedina eksplicitno politička pjesma na albumu, očito odaslana Trumpu i onima koji mute vodu.

glazbene recenzije Objavljeno oproštajno pismo Rogera Watersa, album s turneje s kojom je bio u Zagrebu

Naslovna pjesma ujedno je i najopćenitija, objavljena kao prvi singl, sažimajući ideju o posveti prijeđenom putu. Već drugi singl “Ghost” duhove prošlosti predstavio je u tipičnoj uzdižućoj vožnji E Street Banda – kao i “Burnin’ Train”, vjerojatni idući singl – s hitoidnom melodijom savršenom za početak koncerta koje je Springsteen najavio za 2021., otklonivši unaprijed ikakvu mogućnost turneje iduće godine.

No, dakako, ovo nije nostalgično vraćanje prošlog filma, nego hvala i zbogom svima koji nisu s njima, a Springsteen ih vidi u snovima, kako veli razoružavajuća posljednja pjesma “I’ll See You In My Dreams”. Ukupno 12 pjesama oda su prijeđenom putu kojem kao melem na ranu paše zvuk E Street Banda u punom pogonu. Do te mjere da je Springsteen čak obradio i tri svoje neoobjavljene pjesme iz 1972., dakle iz godine kad je potpisao prvi ugovor s Columbijom, a godinu dana prije objavljenog prvog albuma. “Novi Dylan” bila je tadašnja omiljena uzrečica medija, pa i te tri (“Song for Orphans”, “If I Was a Priest” i “Janey Needs a Shooter”) namjerno liče na Dylana i The Band iz sredine šezdesetih, na kojeg Springsteen ponekad čak i podsjeća namjerno otegnutim vokalima.

povratak vinila Je li trend slušanja glazbe na gramofonu samo nostalgija za dobrim starim vremenima?

U pjesmi “Last Man Standing” eksplicitno se radi o Springsteenovom prvom bendu The Castiles iz 1965. i preminulim prijateljima koje će možda vidjeti u snovima, emocionalno pražnjenje kao i ono o duhovima koji lutaju oko nas i koji su ga inspirirali. Ukratko, od uvodne minijature “One Minute You’re Here” smjestila se čitava galerija likova kojih iduće minute više nema i autobiografska priča, kao treći dio nakon predstave na Broadwayu i lanjskog albuma “Western Stars”. Dakako, zvuk je sasvim drugačiji od kantautorskog albuma “Western Stars”, jer ovdje se radi o električnom zidu zvuka, precizno nauljenom stroju E Street Banda i autora sa odličnim pjesmama koji opet priča autentičnu, važnu priču kakva se tiče mnogih. Rekli bi savršena ploča za Dan mrtvih, ali i živih koji su ostali.

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja