Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA LEONARD COHEN: OMILJENA IGRA (Disput, Zagreb, 2005.)

Knjiga Leonard Cohen: Omiljena igra

cdpre1.jpg
import
23.02.2006.
u 13:56

S golemim zakašnjenjem od 40-ak godina premda za obožavatelje planetarno popularnoga kanadskog pjesnika, prozaika i kantautora uvijek navrijeme objavljen je na hrvatskom prvi roman Leonarda Cohena "Omiljena igra" (Disput i Hrvatsko filološko društvo; prev. Goran Vujasinović).

Mladenački prvijenac pojavio se još 1963., četiri godine prije negoli je Cohen snimio prvi album i sedam prije njegove prve koncertne turneje koji su ga lansirali u svijet pop kulture gdje će uskoro postati jednom od neupitnih ikona. Taj je romaneskni "portret umjetnika u mladosti", kao i sljedeći, tipično cohenovski oksimoronskoga naslova "Divni gubitnici" iz 1966. (objavljen u nas 1998.), svoga autora uvrstio među najvažnije suvremene kanadske pisce, ali i prvake svjetske postmoderne književnosti. Nije stoga neobično da je upravo Linda Hutcheon, jedna od najutjecajnijih teoretičarki postmoderne, Cohenu posvetila čak dvije knjige.

"Omiljena igra" kao uostalom i cijeli pjesničko-glazbeni opus toga "ovjenčanog pjesnika pesimizma" i "prodavača očaja", koji je umio prije mnogih budućih sljedbenika pomiriti mitsku i zbiljsku stvarnost prepun je autobiografskih i autopoetičkih elemenata. Iz "romana o odrastanju" mogu se očitavati pojedinosti Cohenova neobična životopisa (odgoj u multikulturalnoj sredini židovske obitelji u okružju anglofone enklave frankofonoga Montreala, što će u zreloj dobi autora dovesti i do zen-budizma). Otkrivaju se, u liku glavnog junaka Breavmana, autorova alter ega, i neka od temeljnih Cohenovih autorskih polazišta o "tužnim pjesmama koje volimo" ili "discipliniranoj melankoliji kojom će prevariti svijet".

Ispovjedni ton svojevrsne dnevničke proze sastavljene od niza fragmentarnih, dobrim dijelom poetskih retrospekcija u djetinjstvo i mladost, prva ljubavna iskustva, prva čvrsta prijateljstva i prve životne odluke obilježene uvijek nesigurnošću, nedovršenošću, nezaokruženošću, autor vješto ublažava ljekovitom (samo)ironijom, a čitatelju ostaje užitak otkrivanja stvarnih predložaka za Cohenove klasike poput "Suzanne" ili "Dear Heather".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije