Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mali vandali

Klinci se u muzeju dočepali pastela pa "uljepšali" 230 godina staru skulpturu

Foto: National Trust
26.04.2023.
u 12:07

Posjet umjetničkim djelima starim nekoliko stotina godina možda se mnogima čine kao dosadan izlet za vikend, no neki su toj dosadi odlučili stati na kraj i dio sebe ostaviti uz velika imena iz svjetske povijesti

Početkom ovog mjeseca, grupa djece je ostavljena bez nadzora u vrtovima Croome Courta u Engleskoj. Kako je Uskrs bio blizu, obitelji koje su došle u posjet muzeju na poklon su dobile razne sitnice od ove ustanove, između ostalog i pastele kako bi nacrtali uspomene koje će pamtiti s tog izleta. No, ostavljena bez nadzora, djeca su se odlučila postati pravim umjetnicima pa su umjesto papira za svoje platno odabrala jednu od skulptura u parku.

Skulpturu nimfe Sabrine, koju je prije 230 godina napravio kipar John Bacon, tako su ukrasili s prekrasnim plavim linijama od glave preko ramena do kraja torza i time su ostavili svoj trag u ovom magičnom mjestu punom uspomena na velike umjetnike prošlosti. 

Naravno, nakon što je otkriven ovaj umjetnički flash mob, uprava muzeja nije bila presretna ovakvim načinom umjetničkog izražavanja pa su javnosti obećali da će se pokrenuti detaljna istraga u utvrđivanju identiteta ovog mladog Banksyja. 

Dosada u muzejima očito ne utječe samo na dječje ponašanje. Prije nešto više od godinu dana, u Rusiji je izašao u javnost slučaj zaštitara koji je svoju dosadu na poslu odlučio ispuniti crtanjem. I to po slikama izloženim u muzeju.

U Jeljcinovom centru u Jekaterinburgu u Rusiji je u prosincu 2021. otkriveno kako je zaštitar, zadužen za čuvanje izloženih umjetnina, na sliku Anne Leporskaye "Tri figure" koja prikazuje tri ljudske figure bez lica, docrtao oči. Ovaj slučaj vandalizma prvo je odbačen jer je šteta bila minorna, no nakon oštre osude ruskog Ministarstva kulture, pokrenuta je kriminalna istraga.

Prije godinu dana svjedočili smo i infiltraciji poznatog pariškog muzeja Louvre. U ovom slučaju, nije se radilo o doradi već postojećih umjetničkih djela. Naime, poznati britanski YouTuber Niko Omilana odlučio je postavu tog svjetski poznatog muzeja obogatiti s još jednom umjetničkom instalacijom - “Handsome Lisa” (Zgodna Lisa).

Išarani kip vodene nimfe Sabrine djelo je Johna Bacona
Foto: National Trust

"Handsome Lisa" zapravo je spoj Mona Lise i poznatog memea Kalamarka iz svima nam omiljenog crtića Spužva Bob Skockani. Omilana je uspio ovu sliku unijeti u Louvre i objesiti ju na zid u prostoriju gdje se nalazi i sama Mona Lisa, a slika je tamo stajala do zatvaranja bez da su zaštitari muzeja išta primijetili. Godinu dana kasnije, u suradnji s još jednim YouTuberom, ponovili su isti pothvat. I ponovo uspjeli.

Nikakvih ozbiljnih posljedica nije bilo, a policajci koji su na kraju pozvani kako bi zapisali što se dogodilo našalili su se na račun slike koju su opisali kao 'vrlo ružnu'. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije