Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Josipović: Sami zakoni ne donose promjene, treba uložiti novac

HAZU (1)
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
29.04.2011.
u 15:49

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da je Akademija do danas objavila više od 5500 edicija te da je to jedina institucija u državi koja je u stanju okupiti, motivirati i mobilizirati najbolje pojedince

Točno na dan kada je prije 150 godina u hrvatskom Saboru bosansko-đakovački i srijemski biskup Josip Juraj Strossmayer potaknuo osnivanje današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u HNK u Zagrebu proslavljen je Akademijin jubilej. Od državnog vrha izostala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je boravila u Vukovaru, a iako je došao današnji osječko-đakovački nadbiskup Marin Srakić, u gledalištu se nije pojavio zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić.

Predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić rekao je da je Akademija do danas objavila više od 5500 edicija te da je to jedina institucija u državi koja je u stanju okupiti, motivirati i mobilizirati najbolje pojedince. Kusić je istaknuo i da je HAZU kao savjesti nacije stran svaki ekstremizam. Predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je da se HAZU nije upuštao u hegemonističko rješavanje problema drugih naroda te da Akademija ubuduće treba paziti da u svoje članstvo prima najistaknutije znanstvenike i umjetnike. Podsjetio je i da samo sedam posto stanovnika Hrvatske ima fakultet te da svaki treći vlasnik diplome odlazi u inozemstvo.

>> Zmaj od Tanaisa Ivan Biondić izbačen sa sjednice HAZU-a

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da ideje biskupa Strossmayera o važnosti obrazovanja nisu arhaične istaknuvši da HAZU ne smije biti muzej znanosti. Rekao je da, kada uđemo u Europsku uniju, na pozornici HAZU-a uz biskupa Strossmayera, Jakova Gotovca i narodne nošnje treba biti mjesta i za računala i nove tehnologije. Josipović je rekao da je dobro što Vlada donosi nove zakone o visokom obrazovanju, ali da kao pravnik zna da se samo zakonima ne mogu izazvati promjene.
– Ako neka vlast tvrdi da su znanost i umjetnost pokretači društva, onda to treba pokazati i u državnom proračunu – rekao je Josipović koji je Kusiću predao očito novoustanovljenu hrvatsku državnu nagradu.

Na kraju svečanosti na kojoj su bila i izaslanstva stranih akademija (ali ne i Srpske) te predsjednik Europskog saveza akademija prirodnih i humanističkih znanosti Jurij Engelbrecht, solisti, zbor i orkestar zagrebačke Opere pod ravnanjem Roberta Homena izveo je finale opere “Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca. Mali incident na početku direktnog prijenosa na HRT-u dogodio se kada su dr. Ivana Biondića iz gledališta odgurali redari.

Komentara 5

H9
H99
19:04 29.04.2011.

Partija i dalje vlada: «Dok sam bio sekretar Izvršnog komiteta CK SKH […] došao mi je predsjednik JAZU s molbom da odobrim popis novih akademika i da zatražim mišljenje drugova iz Savske (tamo je bilo sjedište Udbe za Hrvatsku). Očiglednoo je to tada bila takva praksa prije nego se akademici predlože za izbor» (Miko Tripalo, «Razgovor», Erasmus, br. 15, Zagreb, 1996., s. 26).

XA
xaron
19:28 29.04.2011.

Josipović: Sami zakoni ne donose promjene, treba uložiti novac........................... ................................................... To je (nazalost) samo djelomicno tocno. Naravno da zakoni ne donose promjene (radna mjesta) ali uloziti novac - u sta ? Ulaganje (stranaca) u proizvodnju je malo vjerojatno jer je nasa cijena rada znatno veca od one u Bugarskoj...a da ne govorimo o Kini , Vijetnamu, Filipinima.. Lose je sto kod nas ne postoji sirok poduzetnicki sloj koji svuda rjesava zaposlenost, a vlada ( i oni oko nje ) nemaju pojma u kome smjeru uputiti eventualni drzavni podsticaj. Nije ohrabrujuce sto se nekakva Pusic razbacuju (laznim) izjavama kako ce nam se u EU \"ovoriti\" pristup do 500 miliona kupaca (nicega).

OB
-obrisani-
20:18 29.04.2011.

A tko su ovi HAZU,...? Cemu sluze? Dobro im je rekao Josipovic,.....da su muzej. .....a Bebic,....\"pazite koga primate\",.....stara ko-mu-nj-ra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije