Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Događaj dana: Slavni britanski dvojac s novinarima se ipak nije sastao u novom MSU

Gilbert i George svoju zagrebačku izložbu najavili za svibanj 2010.

gilbert
Saša Zinaja
13.10.2009.
u 17:04

– Želimo posjetitelja zavesti istog časa kad ugleda naš rad – najavio je slavni britanski umjetnički par

Da je Isus Krist danas živ, podržao bi Gilberta i Georgea, rečeno je jednom prilikom o slavnom britanskom umjetničkom paru koji se jučer sastao s novinarima u zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport. Gilbert i George potvrdili su jučer tu izjavu, podsjećajući kako im je i jedna gospođa rekla da zapravo kao pravi kršćani samo postavljaju prava pitanja. Pa ipak su njih dvojica izloženi brojnim neprijateljstvima samo zato što na provokativan način istražuju temu religije. – Istražujemo, a ne ubijamo – istaknuli su i jučer.

Umjetnost za sve
Taj šašavo odjeven, ali krajnje uglađeni dvojac doživio je jučer brojne iskaze poštovanja “malog ministra” Duška Ljuštine, kako zovu gradskog ministra kulture, k tome predstavnika Britanskoga savjeta, ekipe Muzeja suvremene umjetnosti čije je otvaranje najavljeno 11. prosinca, te brojnih domaćih kustosa, kulturnjaka i kritičara. Gilbert Proesch i George Passmore došli su definirati izložbu koja će u svibnju 2010. biti otvorena u novom MSU. Svaka je njihova izložba zapravo “gesamtkunstwerk”, djelo koje uključuje i prostor, što njihov jučerašnji posjet Zagrebu i novoj zgradi ne čini preuranjenim.

– Svaki je rad ljubavno pismo s kojim se možemo složiti ili ne – istakli su G&G, ponavljajući višekratno kako uvijek rade u skladu s krilaticom “umjetnost za sve”, misleći na svakome razumljivu umjetnost. – Uvijek promatramo sve iz perspektive posjetitelja izložbe, onoga što će on vidjeti, a želimo ga zavesti istog časa kad ugleda naš rad! – rekli su jučer slavni gosti, odgovarajući na pitanja što će izložiti u nas.

Slike izravno govore gledatelju, podsjetili su, pa će i “zagrebačke” govoriti o onome o čemu inače Gilbert i George govore u svojim djelima: o smrti, nadi, životu, strahu, novcu, seksu, religiji...

Odgovorna umjetnost
Umjetnost je odgovorna, kažu G&G, a umjetnici poput njih zapravo samo postavljaju pitanja. Dakako, često nimalo ugodna pitanja o terorizmu, o problemima multikulturalnog društva, globalizacije i drugim važnim temama – kako je to istaknula Snježana Pintarić, direktorica MSU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije