Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INŽENJERI:

'Napustili smo Brodarski institut jer su nam plaće pale na 2000 kuna'

Brodarski institut
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/13
03.04.2015.
u 19:00

Ljubo Jurčić: Sve razvijene zemlje počivaju na institutima kao što je Brodarski. On mora opstati i prilagoditi se tehnologiji

– Otišli smo jer su nam dali nepovoljne ugovore o radu. Dobili smo minimalne plaće, a ostatak, za koji nikad nismo znali koliki će biti, isplaćivan je preko stimulacija. Tako bismo nekad dobili 2000 kuna, nekad 5000 kuna... – kažu nam vrhunski inženjeri koji su otišli s Brodarskog instituta.

Sad rade s Debeljakom

Kao što je Večernji list pisao u prošlom broju, s tog instituta u posljednjih godinu i pol otišlo je više od 20 inženjera, a oni koji su ostali muku muče s kašnjenjem plaća.

Naši sugovornici, koji su željeli ostati anonimni i ne žele se eksponirati u javnosti jer se oko Instituta, kažu, vode opasne igre, tvrde da je jedan od glavnih problema njihove bivše tvrtke taj što je u njoj zaposleno previše administrativnog osoblja i inženjeri jednostavno ne mogu toliko zaraditi koliko administracija može potrošiti.

Otišli smo zbog niskih plaća i zbog nepoštivanja našeg rada i znanja. U Brodarskom institutu ne ulaže se u inženjere, a uprava nema nikakvih ideja – kažu nam naši sugovornici.

Dijelu inženjera koji su napustili Brodarski institut vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ponudio je da s njim osnuju tvrtku za projektiranje pa ih je 10-ak sad zaposleno u toj tvrtki.

Brodarski institut je bio i još dijelom jest, ali sve manje i manje, akumulacija znanja i vrhunskih inženjera koji su projektirali i razvili vrhunske plovne objekte.

Jedan od zadnjih takvih projekata koji je plijenio pažnju javnosti jest katamaran za Olimpijske igre u Londonu 2012., koji je pobijedio na natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

Na listi referencija Brodarskog instituta su, primjerice, ratni brodovi Sunja i Pelješac, putnički i ribarski brodovi... Stručnjaci Instituta projektirali su i razvili i raketne topovnjače Šibenik, Kralja Petar Krešimir IV. i Kralj Dmitar Zvonimir, a tu su još i patrolni brodovi, podmornice... Projektirali su čak i brod za protuminsku borbu.

A prema podacima o poslovanju za prvih devet mjeseci 2014., Brodarski institut tone sve dublje. Tvrtka je ostvarila prihode od 22,5 milijuna kuna, što je smanjenje od 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rashodi su pak iznosili 27,6 milijuna kuna i povećani su 0,9 posto. U devet mjeseci 2014. Institut je ostvario gubitak od 5,2 milijuna kuna.

A što će vlasnik, odnosno država učiniti da spasi Brodarski institut, pitali smo članove njegove Skupštine, ministra obrane Antu Kotromanovića i ministra znanosti Vedrana Mornara.

Gdje je izlaz iz ove situacije

U MORH-u, koji je u posljednjih 10-ak godina surađivao s Brodarskim institutom u nekoliko projekata, kažu da će ministar obrane podržati objektivan razvojni plan s prijedlogom mjera izlaska iz trenutačne situacije koji je obvezna predložiti Uprava društva i skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima. Mornar nije odgovorio na naš upit.

Ekonomski analitičar i profesor Ljubo Jurčić smatra da Brodarski institut mora opstati i prilagoditi se razvoju suvremene tehnologije.

– Iza svake uspješne industrije stoji više instituta koji projektiraju i razvijaju rješenja za nove proizvode – objašnjava Jurčić. Dodaje da je bivša Jugoslavija imala cijeli niz takvih instituta koji su uglavnom uništeni jer se nisu prilagodili tržišnoj ekonomiji. A to je onda jedan od razloga zašto je uništena i hrvatska industrija.

– Sve razvijene zemlje u svijetu počivaju na institutima kao što je Brodarski – kaže Jurčić.

Komentara 9

VV
Vrazje Vjestice
20:14 03.04.2015.

gospodo inženjeri, shvatite da za vas nema novca, jer ga treba dati onom idiotu iz hbora što je za 9 mjeseci "rada" dobio 300000 kuna otpremnine. po zakonu.

DU
Deleted user
20:45 03.04.2015.

bitno je da imamo tisuce i tisuce studenata ekonomije......

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:12 03.04.2015.

Sto ce nama brodarski institut, pa nismo mi pomorska zemlja da gradimo brodove. To je diktator Tito osnovao, brzo se rijesiti tog nasljedja socijalizma, srusiti zgradu i napravti shoping centar, recimo Lidl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije